Movies that Matter Dag op IDFA 2014

Movies that Matter presenteerde in samenwerking met IDFA op zondag 23 november de Movies that Matter Dag: vier spraakmakende documentaires met nagesprekken.

Op het programma stond The Look of Silence, opvolger van de bekroonde en veelbesproken film The Act of Killing. In deze film keert regisseur Joshua Oppenheimer  terug naar Indonesië en filmt de confrontatie tussen de Indonesische Adi en de mannen die zijn broer vermoordden tijdens de grootschalige communistenjacht in 1965 en 1966. Aansluitend was er een nagesprek met regisseur Joshua Oppenheimer, moderator is politiek journalist Remco Meijer.

De documentaire Those Who Said No toonde de zoektocht naar de nasleep van de 'Bloody Decade' in Iran, die volgde op een fatwah, in 1988 door Ayatollah Khomeini uitgesproken, die erop gericht was alle politieke tegenstanders te executeren. Na de vertoning was er een gesprek met regisseur Nima Sarvestani en de in de film geportretteerde Iraj Mesdaghi.

In We Come as Friends trok de maker van Darwin’s Nightmare opnieuw naar Afrika om hedendaags kolonialisme in beeld te brengen. Met een zelfgebouwde vliegmachine bezoekt hij plekken in Zuid-Soedan om de verhalen van inwoners te horen. Na de film was er een gesprek met regisseur Hubert Sauper.

Uyghers, Prisoners of the Absurd vertelde het verhaal van een groep van 22 Oeigoerse mannen, een Chinese minderheid, die in Guantánamo werden vasteghouden wegens vermeende terroristische activiteiten. Deze Moslims werden vervolgd door de Chinese autoriteiten en verkocht als terroristen aan de Amerikanen. Na de film was er een gesprek met regisseur Patricio Henriquez en de in de film geportretteerde Sabin Willet.

De dag startte met The Look of Silence in de prachtige zaal 1 van filmtheater Tuschinski. Daarna ging het programma verder in zaal 2. Moderator van de nagesprekken deze middag was documentaire- en programmamaker Marijn Frank.