The Good Postman in De Balie

20 juni

THE GOOD POSTMAN IN DE BALIE

In het kader van Wereldvluchtelingendag organiseerden we in samenwerking met UNHCR Nederland en De Balie op dinsdag 20 juni om 21.15 uur een vertoning van de festivalfilm The Good Postman.

In een bijna uitgestorven gehucht op de grens van Turkije en Bulgarije heeft de lokale postbode een hartverwarmend plan: de passerende hordes Syrische vluchtelingen uitnodigen in het dorp te blijven, met als doel de gemeenschap nieuw leven in de blazen.

MtM @ De Nacht van de Vluchteling

Tijdens de Nacht van de Vluchteling lopen in het holst van de nacht duizenden deelnemers een 40 kilometer lange sponsorloop. Movies that Matter presenteerde tijdens deze nacht drie korte films. Ook werd er werk vertoond van documentairemaker Caroline Keman. In de Gashouder op het terrein van de sfeervolle Westergasfabriek kon het publiek op zitzakken een intense gezamenlijke filmervaring rijker in een intieme setting. Te zien waren:

Greetings from Aleppo (16 min.)
Hoe is het dagelijks leven in Aleppo? De Syrische fotograaf Issa Touma bleef tijdens de oorlog Aleppo in en uit reizen om in beeld te brengen hoe je de stad overleeft.

Home (20 min.)
Thuis is het comfortabel en veilig, dus waarom weggaan? Confronterende korte film waarin de rollen van een blanke middenklasse familie en die van vluchtelingen worden omgedraaid.
 
Mare Nostrum (13 min.)
Een rusteloze Syrische vader neemt, op zoek naar een uitweg uit zijn groeiende wanhoop, een afschuwelijk besluit aan de oever van de Middellandse Zee.
 
Droomvergunning - Caroline Keman. Paula Vonhof
De negenjarige Fayaz is samen met zijn moeder zes jaar geleden gevlucht uit Afghanistan. Na vele omzwervingen komt hij in azc Almere terecht. Is er nog altijd geen uitsluitsel.
D
roomvergunning is een korte documentaire van Caroline Keman en Paula Vonhof, een gepassioneerd verhalenverteller met beeld als instrument.

War on Minerals in Pakhuis De Zwijger

Op vrijdag 19 mei presenteerden we in Pakhuis de Zwijger de documentaire War on Minerals, met na afloop een nagesprek.

Elke week worden drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. Eén van hen was een Nederlander, Willem Geertman. Tot het bittere eind verzette hij zich tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filippijnen. War on Minerals onderzoekt de ware toedracht van de moord en duikt dieper in de wereld van conflicterende belangen, waardoor natuurbeschermers zoals Willem in de vuurlinie komen te staan. Na afloop van de film was er een nagesprek met: Femke Wijdekop (jurist en specialist op het gebied van mensenrechten bij natuurorganisatie IUCN NL), Herman Geertman (broer van de vermoorde natuurbeschermer Willem Geertman) en Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid voor GroenLinks).

D.I.Y. Country in OBA

Op donderdag 20 april presenteerden we in de OBA, i.s.m. De Wereld Academie het programma Geo-politieke consequenties van de burgeroorlog in Oekraïne, met een vertoning van de festivalfilm D.I.Y Country. Vanuit het kloppende hart van de revolutie in de stad Donetsk in het zuidoosten van Oekraïne volgt deze opmerkelijke docu de rommelige 'making of' van een land. De camera toont van dichtbij hoe pro-Russische separatisten de strijd aangaan voor onafhankelijkheid. Wat begint met een referendum mondt al snel uit in een ware burgeroorlog.

Presentator Bahram Sadeghi ging na afloop in gesprek met Ruslanddeskundige dr. Marc Jansen en journaliste Sophie Kornieko over de historische achtergrond van deze conflicten aan de oostgrens van Europa en de geo-politieke toekomst.

Movie and More - Soroptimisten Ede

21 maart

Soroptimisten Ede

Op 21 maart organiseerde Movies that Matter in samenwerking met Soroptimistenclub Ede en bioscoop CineMec Ede een voorpremière van de documentaire What Tomorrow Brings.

Soroptimistenclub Ede maakt deel uit van een wereldwijde organisatie met bijna 100.000 vrouwelijke leden. Zij steunen projecten die gericht zijn op het verbeteren van de positie van meisjes en vrouwen. Om geld in te zamelen organiseren zij jaarlijks een benefietavond: Movie and More. 

MtM op IFA Assen

11-12 maart

MtM @ IFA Assen

Het IFA wil de positie van vrouwen in de filmwereld versterken door vrouwelijk talent te stimuleren en de ogen van bezoekers openen voor maatschappelijk relevante thema’s waarin vrouwen centraal staan. Als gastprogrammeur voor het filmfestival Assen selecteerde Movies that Matter projectcoördinator Events & Advies, Rosan Breman, twee filmtitels.

Op 11 maart werd Noces (A Wedding) vertoond. Een sterk portret van de dilemma's van tweedegeneratiemigranten, dat zich ontvouwt als een Griekse tragedie in hedendaags Brussel. Voorafgaand was er een korte inleiding. Na afloop was er een nagesprek.

Op 12 maart was A Good Wife te zien. Een meeslepend menselijk drama over een Servische vrouw, echtgenote en moeder.