Terugblik events

Hieronder een greep uit de events die Movies that Matter in samenwerking met externe partijen organiseerde.

'Border' in de Balie

Op 20 juni was het Wereldvluchtelingendag. Deze dag is ingesteld door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor de bescherming van vluchtelingen.

In samenwerking met UNHCR en De Balie vertoonde Movies that Matter op vrijdag 19 juni de speelfilm Border over de diepgelovige zussen Fatima en Aya. Ze vluchten van Syrië naar Turkije en zijn overgeleverd aan de gratie van een onbekende.

Na afloop was er een discussie over de positie van vrouwelijke Syrische vluchtelingen en de opvang van vluchtelingen in de Syrische buurlanden. Het gesprek werd geleid door journaliste  Eefje Blankevoort. Te gast waren onder andere Luke Korlaar van UNHCR en Houda Kafi (van Syrische afkomst).

Students that Matter Filmspecial

Waarom blijven vluchtelingen naar Europa komen, ondanks alle gevaren? Is er een betere oplossing dan alleen maar de grenzen dichtgooien?

In samenwerking met studenten vluchteling organisatie UAF en de Hogeschool van Amsterdam organiseert Movies that Matter op dinsdag 26 mei de Students that Matter Filmspecial bij FLOOR, het debatpodium van de HvA met over vluchtelingenproblematiek, met een vertoning van de speelfilm Hope. Na afloop gaat Bahram Sadeghi in gesprek met Maarten den Heijer (expert immigratie, vluchtelingen- en strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam) en Beylula Yosef (HvA studente en genomineerde ECHO Award voor multicultureel talent).

Aanvang: 16:30, Locatie: Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4, Amsterdam. Klik hier voor meer info en om aan te melden.

Students that Matter @ Floor

Dit jaar organiseerde Movies that Matter voor de derde maal samen met de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en de HvA het GRATIS minifestival Students that Matter. Op 21 oktober waren zijn in FLOOR aan de Wibautstraat 2- 4 te Amsterdam de prijswinnende documentaires Camp 14 en #chicagogirl te zien, met aansluitend nagesprekken en een borrel. De middag startte met een inleiding door moderator Maurice Lede, gevolgd door een vertoning van de film Camp 14. Aansluitend was er een nagesprek met historicus en Koreakenner Shiko Boxman. Om 18.50 uur startte #chicagogirl, met aansluitend  een nagesprek met oorlogsjournalist Hans-Jaap Melissen en rechtenstudent Siham, zij vluchtte uit Homs, Syrië.

openluchtvertoning 'la jaula de oro' in tuin vredespaleis

Dit jaar bestaat het VN-Kinderrechtenverdrag 25 jaar. In het kader daarvan presenteerde Movies that Matter op vrijdag 19 september i.s.m. het Vredespaleis in Den Haag in de tuin van dit paleis een openluchtvertoning van de Mexicaanse speelfilm La Jaula de Oro, waarin we drie jongeren volgen tijdens hun risicovolle reis naar de Verenigde Staten, waar ze hopen op een beter leven. Na afloop van de vertoning was er een nagesprek o.l.v. programmamaker Onno Warns. Te gast zijn Jantine Walst, zij is project- en juridisch medewerker bij de afdeling Kinderrechten & Migratie van Defence for Children en Carmen Monico, zij ontvluchtte El Salvador en vestigde zich als illegale immigrant in de Verenigde Staten.

MtM @ NRC Café presenteert 'Dirty Wars'

In samenwerking met het NRC organiseerde Movies that Matter op woensdag 24 september om 20.00 uur een vertoning van de documentaire Dirty Wars

In Dirty Wars volgen we de Amerikaanse onderzoeksjournalist Jeremy Scahill in zijn zoektocht naar de waarheid rondom de War On Terror. Scahill onthulde eerder het Blackwater-schandaal.
Na afloop van de film gingen Leonie van Lierop (Midden Oosten Correspondent NRC Handelsblad) en journalist en auteur Minka Nijhuis in gesprek met moderator Marnix de Bruyne (journalist en eindredacteur van Amnesty's Wordt Vervolgd) over de gevaren van onderzoeksjournalistiek.

Premiere 'de koekoek en het prikkeldraad'

Zuid- en Noord-Korea zijn gescheiden door de zwaarst bewaakte grens ter wereld waar meer dan 2 miljoen soldaten omheen liggen. Als ergens de Koude Oorlog kan ontbranden in een echte, is het hier. Op donderdag 28 augustus vond in de Balie in Amsterdam de première plaats van de documentaire De koekoek en het prikkeldraad. Na afloop van de vertoning was er o.l.v. presentator Menno Bentveld een nagesprek met regisseur Floris-Jan van Luyn, hoogleraar Koreastudies Remco Breuker en historicus en Korea- en filmkenner Shiko Boxman.

MtM @ I LOVE Hip Hop

In VIVA CUBA LIBRE: RAP IS WAR verklaren de strijdbare Cubaanse rappers van underground-rapduo Los Aldeanos de oorlog aan het onderdrukkende regime van hun land. Movies that Matter vertoonde deze aangrijpende film tijdens de I LOVE HIP HOP week in het Humanity House in Den Haag op vrijdag 27 juni.

De avond startte met een inleiding over Cubaanse verzetskunst door Pamela Kalkman. Na afloop van de film was er een performance van een spoken word artist, gevolgd door een nagesprek met de Nederlandse rapper Salah Edin en een Cuba-deskundige.

Vrede, vrijheid en recht op 5 mei

In samenwerking met filmtheater het Ketelhuis en Amsterdams Comite 4/5 mei vertoonde Movies that Matter op het bevrijdingsfestival op 5 mei 2014 in Amsterdam vijf films: Arigato, De Club van Lelijke Kinderen, WadjdaMiele en The Act of Killing. Na afloop van de film Arigato volgde een gesprek met de scenario-schrijfster Sandra Beerends en de hoofdrolspelers uit de film.

Nacht van de Grondwet

Tijdens de Nacht van de Grondwet op 28 maart werd in het Humanity House te Den Haag de thriller Het Vonnis vertoond. Na afloop volgde een gesprek met advocate Margje van Weerden en Bas Leeuw, docent strafrecht aan de Universiteit van Leiden. De avond werd gepresenteerd door juriste en schrijfster Naema Tahir.

Students that Matter

Students that Matter, het samenwerkingsverband tussen de Hogeschool van Amsterdam, het UAF en Movies that Matter, presenteerde op dinsdag 15 oktober 2013 een bijzonder programma bestaande uit de film My Cousin the Pirate. Na afloop was er een gesprek met de uit Somalië gevluchte Ismael Moalim; de documentaire Peace vs. Justice, met na afloop Sophie Poldermans, docent recht en International Officer bij de Hogeschool van Amsterdam en The Green Wave met na afloop een gesprek met Sara Rushan, journaliste en hoofd radio bij de Iraans Nederlandse zender Radio Zamaneh.

De Nacht van de dictatuur

Tijdens De Nacht van de dictatuur op 10 september 2013 vertoonde Movies that Matter in samenwerking met Pro Demos de film No van Pablo Larráin, het derde deel van Larraín (Tony Manero en Post Mortem) over de Chileense dictatuur van generaal Pinochet, die duurde van 1973 tot 1990. In het voor een Oscar genomineerde No toont Larraín de uiteindelijke doodsteek voor Pinochets regime: de pro-democratische Nee-stem in een referendum dat in 1988 onder internationale druk werd gehouden. Na afloop volgde een nagesprek met Barry Smit, hij werkte jarenlang op het Binnenhof, is publicist voor de Volkskrant encampagneleider van de SP.

100 jarig bestaan van het Vredespaleis

In het kader van het 100 jarig bestaan van het Vredespaleis vertoonde Movies that Matter in september 2013 in de tuin van het paleis een openluchtvertoning van de prijswinnende film Give Up Tomorrow.De documentaire werd ingeleid door Geraldine Coughlan, voormalig BBC correspondent en huidig directeur van GCC Law & Media. Defilmvertoning was de afsluiting van een dag over de rol van de media, recht en rechtvaardigheid. Op 5 september was in de entreehal van het Vredespaleis tevens de World Press Photo Expositie te bezichtigen.

'Rouge Parole' in On Tour

In samenwerking met het Nationaal Comité 4/5 mei vertoonde Movies that Matter in april 2013 onder de noemer “Vrijheid spreek je af” in 15 Nederlandse filmtheaters de documentaire Rouge Parole. In Tunesië, waar de Arabische Lente in 2010 losbarstte, hebben tirannie en onderdrukking plaatsgemaakt voor democratie en vrijheid van meningsuiting. Rouge Parole is een poëtische documentaire over de ‘explosie van woorden’ die voortvloeit uit deze herwonnen vrijheid. Na afloop volgden gesprekken met diverse gasten.

'Justice for Sale' in de openlucht

Movies that Matter organiseerde in het voorjaar van 2012 in samenwerking met Cordaid Mensen in Nood, IF Productions en Stichting Vluchteling diverse openluchtvertoningen van derde film uit de Congo-trilogie van Ilse en Femke van Velzen: Justice for Sale. De film is het derde en afsluitende deel uit de Congo-trilogie over seksueel geweld. Justice for Sale maakt onderdeel uit van de campagne Justice f.o.r. s.a.le. ‘Recht voor slachtoffers van seksueel geweld in Oost-Congo