Terugblik Movies that Matter Festival 2012

Van 22 - 28 maart 2012 vond het Movies that Matter Festival voor de vierde keer plaats in Den Haag, internationale stad van Vrede en Recht. Tijdens het festival waren behalve exposities en muziekoptredens,  76 documentaires, speelfilms en korte films van bevlogen filmmakers te bewonderen. 

Onder de bijna 180 nationale en internationale gasten die het festival dit jaar ontving, meer dan ooit tevoren, bevonden zich onder anderen Margaret Sekkagya - internationaal rapporteur voor de mensenrechten bij de VN, zij verzorgde ook de Camera Justitia Masterclass -, Gina Belafonte - regisseur van het documentaire-portret van haar vader, zanger, acteur en activist Harry Belafonte -, alsook tal van in het kader van het Arabische programma genodigde regisseurs en activisten uit het Midden-Oosten.

Een van de hoogtepunten dit jaar was de documentaire Ai Weiwei: Never Sorry, over de vermaarde kunstenaar en activist Ai Weiwei, de luis in de pels van de Chinese regering. Deze documentaire trok volle zalen en ook de exposities die museum de Pont in Tilburg en expositieruimte GEMAK in Den Haag in aansluiting op de hype rond deze kunstenaar organiseerden droegen bij aan het succes.

Naast de hoofdprogramma’s A Matter of ACT en Camera Justitia, diverse thema- en ‘the best of’ programma’s, breidde het op scholieren gerichte programma Young Amnesty Film Days dit jaar uit met een drietal MBO-debatten. Het educatieprogramma bereikte een recordaantal scholieren en studenten.

Het festival presenteerde verder voor de vierde keer het internationale programma Cinema without Borders en een geheel nieuw initiatief: The Good Pitch² The Hague, de eerste editie op het Europese vasteland van dit internationale project dat geëngageerde filmmakers in contact brengt met partijen die de impact van hun films in de maatschappij kunnen vergroten.

 

Awards

Op woensdagavond 28 maart werd het festival feestelijk afgesloten met de Award Ceremony en de vertoning van Heddy Honigmann’s korte speelfilm En op een goede dag. Na een welkom door wethouder Marjolein de Jong, die in haar speech constateerde dat Movies that Matter op perfecte wijze het karakter van de gemeente Den Haag tot uitdrukking brengt, maakten de verschillende jury’s de winnaars van deze festivaleditie bekend.

 

Zes films vielen op deze avond in de prijzen, waaronder de documentaire Give Up Tomorrow. Deze film over de strijd voor de vrijlating van de Filippijnse Paco Larrañaga, die al vijftien jaar onterecht gevangen zit, won de VARA publieksprijs. De regisseurs Marty Syjuco en Michael Collins ontvingen een bedrag van € 5.000. Ook 5 Broken Cameras, de grote winnaar van IDFA 2011, viel op het Movies that Matter Festival in de prijzen.