Winnaars Movies that Matter Festival 2012

Woensdagavond 28 maart vond de slotceremonie van het Movies that Matter Festival 2012 plaats. Zes films vielen op deze avond in de prijzen, waaronder de documentaire Give Up Tomorrow en 5 Broken Cameras.

Award Ceremony 2012

tolk en winnaars Geronimo Arevalos en Mnikelo Ndabankulu

Ruim 17.000 mensen bezochten dit jaar het Movies that Matter Festival. Zij kozen hun favoriet, Give Up Tomorrow uit ruim zeventig speelfilms en documentaires waarin mensenrechten centraal staan. Onder de vele internationale gasten bevond zich Margaret Sekaggya, VN rapporteur voor de situatie van mensenrechtenverdedigers. Haar bezoek viel samen met het besluit van de Haagse gemeenteraad om Den Haag de eerste Shelter City van Europa te maken. De internationale Stad van Vrede en Recht biedt in de toekomst mensenrechtenactivisten in nood tijdelijk opvang.

A Matter of ACT Awards

Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, koos een internationale juryonder voorzitterschap van Theo van Boven de winnaars van de twee aan dit competitieprogramma

 

verbonden prijzen; de Gouden Vlinders. De eerste Gouden Vlinder, de A Matter of ACT Human Rights Award (€ 4.000), ging dit jaar naar twee mensenrechtenactivisten: Geronimo Arevalos uit Raising Resistance.

Camera Justitia Award

De Camera Justitia-jury kende de Zilveren Vlinder (€ 3.000) voor de beste film over mensenrechten en gerechtigheid toe aan regisseur Tanaz Eshaghian van de film Love Crimes of Kabul. Deze film volt drie vrouwen die in de Badum Bagh-gevangenis in Kabul hun straf uitzitten voor ‘morele misdaden’, zoals het hebben van seks voor het huwelijk.

 

MovieSquad AllRights Award

De film Ai Weiwei: Never Sorry, over de Chinese activist en kunstenaar Ai Weiwei, won de MovieSquad AllRights Award. De MovieSquad bestond uit vijf jongeren tussen de 15 en 19 jaar. De regisseur ontvangt € 2.000 voor promotie van de film en Ai Weiwei: Never Sorry maakt kans opgenomen te worden in één van de educatieve programma's van EYE Film Instituut Nederland.

Students' Choice Award

Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde eveneens de documentaire 5 Broken Cameras. De Students' Choice Award (€ 1.000) wordt mede mogelijk gemaakt door De Haagse Hogeschool.

Resistance en Mnikelo Ndabankulu uit Dear Mandela. De Paraguayaanse boer Geronimo Arevalos zet zich in tegen de oprukkende sojateelt in zijn land. Mnikelo Ndabankulu strijdt in Zuid-Afrika tegen de Sloppenwet die duizenden landgenoten dakloos maakt.

 

De tweede Gouden Vlinder (€1.000), voor de beste film uit het A Matter of ACT programma, ging naar Emad Burnat en Guy Davidi van 5 Broken Cameras. In deze documentaire filmt een Palestijnse vader vijf jaar lang de vreedzame protesten in zijn dorp tegen de bouw van een Israëlische scheidingswand.