Winnaars Awards Movies that Matter 2013

Woensdagavond 27 maart werden in Theater aan het Spui tijdens de Award Ceremony de winaars van het Movies that Matter Festival 2013 bekend gemaakt. De documentaire Camp 14: Total Control Zone sleepte zowel een Gouden Vlinder als de Students’ Choice Award in de wacht. Een recordaantal van meer dan 20.000 mensen bezocht dit jaar het Movies that Matter Festival.

Award Winners MtMF 2013

V.l.n.r: Kimberly Bautista, Robi Damelin, Tep Vanny, Shin Dong-hyuk en Marc Wiese

Publieksprijs

De VARA Publieksprijs ging naar de documentaire One Day After Peace, waarin moeder Robi Damelin in contact probeert te komen met de Palestijnse moordenaar van haar zoon. Haar zoektocht naar de waarheid en vergeving leidt haar naar haar geboorteland Zuid-Afrika. Daar tracht ze te leren van de waarheids- en verzoeningsmethoden die zijn toegepast om in het reine te komen met het Apartheidsverleden.

Het festival ontving tal van (internationale) gasten, waaronder de Cubaanse blogster Yoani Sánchez, voorzitter van het VN-Comité voor de Mensenrechten Zonke Majodina, minister Lilianne Ploumen en Prinses Mabel.

A Matter of ACT Awards

Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, koos een internationale jury de winnaars van de twee aan dit competitieprogramma verbonden prijzen: de Gouden Vlinders. De eerste Gouden Vlinder, de A Matter of ACT Human Rights Award (€ 5.000), ging dit jaar naar activist Tep Vanny uit Even a Bird Needs a Nest. Tep Vanny verzet zich tegen de gedwongen huisuitzettingen door de overheid in Cambodja.
De tweede Gouden Vlinder (€ 4.000), de prijs voor de beste documentaire uit de A Matter of ACT competitie, ging naar Camp 14: Total Control Zone van Marc Wiese. De film vertelt het verhaal van Shin Dong-hyuk, die als kind van twee politieke gevangen is geboren in een Noord-Koreaans strafkamp en op 23-jarige leeftijd wist te ontsnappen.

De jury kende een Special Mention toe aan One Day After Peace.

Camera Justitia Award

De Camera Justitia-jury kende de Zilveren Vlinder (€ 5.000) voor de beste film over mensenrechten en gerechtigheid toe aan regisseur Kimberly Bautista van Justice for my Sister. De film gaat over de missie en vastberadenheid van de Guatemalteekse Rebeca om de moordenaar van haar zus Adela veroordeeld te krijgen.
MovieZone All Rights Award

De speelfilm Wadjda van Haifa Al-Mansour, over een meisje in Saoedi-Arabië dat graag wil fietsen, won de MovieZone All Rights Award. De jury, bestaande uit vijf jongeren van 17 tot en met 20 jaar, zei over hoofdpersoon Wadjda: “Ze vecht voor waar ze in gelooft en maakt ons daarmee erg aan het lachen.” De winnaar van de MovieZone All Rights Award 2013 (i.s.m. EYE) ontvangt €1.500.
Een Special Mention ging uit naar The Act of Killing van Joshua Oppenheimer.
Students’ Choice Award

Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde Camp 14: Total Control Zone van Marc Wiese met de Students’ Choice Award, ter waarde van €1.000.