Movies that Matter @ NPO doc

Recht op liefde

Van zaterdag 15 tot en met donderdag 20 maart staat NPO Doc (het voormalige themakaneel Holland Doc 24) in het teken van het Movies that Matter Festival. Met de themaweek Recht op liefde sluit NPO doc aan bij het thema LOVE van het Movies that Matter Festival 2014.

Het pad van de liefde is meestal niet alleen bezaaid met rozen. Maar in sommige landen kunnen relatieproblemen zelfs fysieke gevaren met zich mee brengen, en tot vrijheidsberoving, verminking of de dood leiden. In de themaweek vertoont het digitale kanaal NPO Doc zes documentaires over mensenrechten en liefde. Politica en bestuurslid van Movies that Matter Hedy d’Ancona geeft bij iedere film een introductie. Lees hieronder welke films te zien zijn.

Geen koninkrijk voor een vrouw

De koning van Swaziland breidt zijn huishouden regelmatig uit door een nieuwe jonge vrouw te trouwen. Hoeveel hij er nu precies heeft is moeilijk te zeggen, maar het zijn er zeker meer dan tien. Polygamie is mede door zijn ‘voorbeeldfunctie’ wijdverbreid. Dit ondermijnt de positie van de vrouw; een bijkomend probleem is dat dit de aidsepidemie in het land bevordert. In Geen koninkrijk voor een vrouw laat de eerste vrouw van de koning zich kritisch uit over deze problematiek.

Uitzending: zaterdag 15 maart rond 19.50 uur

Divorce Iranian Style

Divorce Iranian Style is een observerende documentaire over de echtscheidingswetten in Iran.  De makers volgen drie vrouwen bij hun pogingen de rechter te overtuigen hun huwelijk te ontbinden. En dat is niet eenvoudig binnen het islamitische recht. Misschien kan wat make up de sfeer thuis verbeteren, luidt daarom een van de adviezen van een relatief liberale rechter.

Uitzending: zondag 16 maart rond 21.00 uur

Saving Face

In Pakistan komt het schrikbarend veel voor dat een conflict in de relationele sfeer tot een zuuraanval leidt: een man gooit zuur in het gezicht van een vrouw en verminkt haar voor het leven. De dader - vaak de echtgenoot - wordt niet of nauwelijks gestraft. De met een Oscar bekroonde documentaire Saving Face volgt een aantal vrouwen bij hun pogingen gerechtigheid te vinden en letterlijk hun gezicht te redden met behulp van plastische chirurgie.

Uitzending: maandag 17 maart rond 21.20 uur

East Bloc Love

Nadat de vriend van de Wit-Russische Sergey wordt doodgeschoten, trekt hij ten strijde tegen discriminatie van en geweld tegen homo’s. De film East Bloc Love volgt hem en een groep activisten bij hun pogingen een Gay Pride in Minsk te organiseren. Regisseur Mucha doet ook een aantal omringende landen aan, waar homo’s het niet veel gemakkelijker hebben. Deze film is niet eerder op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Uitzending: dinsdag 18 maart rond 21.20 uur

Andere tijden: Tropische Liefde

Tropische liefde, een aflevering uit de historische serie Andere Tijden vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen een pater en een Papoea-meisje in Nieuw-Guinea in de jaren ‘50. Tegen de regels van de kerk en de tijd in krijgen ze een verhouding. Hun relatie ontketent een enorm schandaal, en het paar vlucht het oerwoud in om de plaatselijke bisschop te ontlopen.

Uitzending: woensdag 19 maart rond 21.10 uur

Bahar

Een Turkse familie raakt in diepe schok wanneer hun enige dochter Bahar op gewelddadige wijze om het leven wordt gebracht voor de ogen van hun twee kleindochters. De familie denkt zeker te weten dat hun voormalige schoonzoon Bahar vermoord heeft, omdat zij van hem wilde scheiden. De documentaire Bahar reconstrueert het liefdesleven en het ongelukkige huwelijk van de jonge vrouw.

Uitzending: donderdag 20 maart rond 21.20