Succesvolle Opening Movies that Matter Festival 2014

Donderdag 20 maart, vond in Den Haag de feestelijke opening plaats van het Movies that Matter Festival 2014 in bijzijn van vele prominente gasten, waaronder Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen en Diego Quemada-Diez, regisseur van de Mexicaanse openingsfilm La Jaula de Oro.

Theater aan het Spui verkeerde in Mexicaanse sferen met muziek van trio Mariachi Los Mezcales. Directeur Taco Ruighaver opende het festival met een toespraak waarin hij inging op de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen en het publiek opriep om vooral wel te stemmen op de VARA publieksprijs voor de beste festivalfilm. Daarna volgde er een toespraak van minister Ploumen, waarin zij de nadruk legde op de problematiek van de groeiende mondiale inkomensongelijkheid. In het thema GREED op het festival dit jaar komt dit onderwerp uitgebreid aan bod met diverse films en debatten. 

"Do we matter?'' vroeg de minister zich af in haar toespraak, zinspelend op de ongewisse toekomst en uitzichtloosheid van vele mensen die onder de armoedegrens leven en op zoek zijn naar een beter bestaan.

Voor immigranten als de jonge Juan, Sara and Samuel uit La Jaula de Oro is dit een wezenlijke vraag. In deze bijzondere speelfilm gaan drie tieners op een gevaarlijke ‘tienertoer’ van Guatemala via Mexico naar het beloofde land, Amerika. Maar zal dat land uiteindelijk de rijkdom en het geluk brengen waar ze zo op hopen?

All that glitters is niet altijd gold, zo stelde de minister. In Hollywoodfilms en populaire televisieseries wordt vaak een eenzijdig beeld geschetst van de haves, terwijl het grootste percentage van de wereldbevolking bestaat uit have-nots. De minister haalde in dit licht ook het rapport aan dat Oxfam Novib eerder dit jaar publiceerde over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Hieruit bleek dat 85 allerrijkste mensen ter wereld bij elkaar even veel geld bezitten als de 3,5 miljard armste mensen. Om deze problematiek aan de kaak te kunnen stellen is het volgens de minister van groot belang dat een festival als Movies that Matter platform biedt aan geëngageerde films en daarmee ook een tegenwicht biedt aan wat er doorgaans in de bioscopen en op televisie te zien is.

Na de film vond er een Q&A plaats met regisseur Quemada-Diez. Hij sprak 600 migranten voor zijn speelfilm. “Met deze film wil ik de migrant een stem geven.” Lees het interview met Quemada-Diez op Daily Matters.nl