Terugblik Movies that Matter Festival 2014

Van 20-26 maart vond het Movies that Matter Festival 2014 plaats in Den Haag. De internationale Stad van Vrede en Recht was gedurende deze week eveneens gastheer van de Nuclear Security Summit: een wereldtop over nucleaire veiligheid.

De top werd bijgewoond door 58 regeringsleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten en bood een mooie aanvulling op het festivalprogramma in de vorm van het themaprogramma ATOMIC. De 276 vertoningen op de hoofdlocaties Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui, en de overige locaties in Den Haag en Amsterdam, trokken dit jaar zo’n 20.000 bezoekers, waaronder een recordaantal bezoekers binnen het educatieprogramma Young Amnesty Film Days.

Bij het merendeel van de vertoningen waren er inleidingen, debatten en interviews met gasten uit binnen- en buitenland. Bekijk hier het verdiepingsprogramma van het Movies that Matter Festival 2014.

Nieuw dit jaar waren de grote, gratis toegankelijke en druk bezochte talkshows in de foyer van Theater aan het Spui. Lees het verslag van de Talkshow War on Terror en het verslag van de Talkshow COLOURS.

Ook nieuw waren de ‘Eat & Greet’ bijeenkomsten met mensenrechtenactivisten. Onder het genot van een hapje en drankje woonden festivalbezoekers interviews bij met inspirerende activisten, waaronder voormalig presidentskandidaat Andrei Sannikov uit Wit-Rusland en Inna Sjevtsjenko van de activistische groep Femen uit Oekraïne.

Minister Ploumen van Handel en Ontwikkelingssamenwerking opende dit jaar het festival, en benadrukte in haar speech het belang van het werk van de hier aanwezige filmmakers en het festival. Lees hier een kort verslag over de openingsavond.

Naast de hoofdprogramma’s A Matter of ACT en Camera Justitia, diverse ‘the best of’ programma’s en de op scholieren gerichte Young Amnesty Film Days, bracht het festival een vijftal actuele themaprogramma’s; ATOMIC, COLOURS, GREED, LOVE en MEXICO. Bekijk hier de gehele filmselectie van het Movies that Matter Festival 2014.

Drie bevlogen filmmakers vertelden in speciale masterclasses over het verhaal achter hun film. Lees hier het verslag over de masterclass van reggiseur Mike Lerner van de documentaire Pussy Riot: a Punk Prayer.

Ook waren er dagelijks muziekoptredens, was er de fotoexpositie Mapping Malala en was er de mogelijkheid gebruik te maken van de gratis 'silent cinema'. Voor de tweede maal konden bezoekers op vertoon van een filmkaartje gratis een human rights tattoo laten zetten.

Voor geïnteresseerden buiten Den Haag waren er movies that matter op tv en online te zien: mediapartners VARA en NPO Doc (voorheen Holland Doc) zonden in aanloop tot en gedurende de festivalweek een tiental aan het festival gerelateerde films uit.

In het On Tour programma toerden vier hoogtepunten van het festival langs zo’n 15 steden in het hele land.

Bekijk de Daily Matters online dagkrant voor achtergrondartikelen en bekijk het fotoarchief 2014 voor een sfeerimpressie van het festival. Voor een overzicht van de awardwinnaars van het Movies that Matter Festival 2014 klik hier.