Awards Movies that Matter Festival 2014

Activisten 2014

v.l.n.r.: A Matter of ACT activisten Yves Yomb, Meron Estefanos, Agripina Perea, Andrei Sannikov, Ala’a Basatneh, Inna Sjevtsjenko en Any Benitez

Woensdagavond 26 maart vond de feestelijke award ceremonie van het Movies that Matter Festival 2014 plaats. De documentaires Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus, Miners Shot Down, #chicagogirl: The Social Network Takes on a Dictator en de speelfilm La jaula de oro vielen dit jaar in de prijzen. De VARA Publieksprijs ging naar de aangrijpende documentaire Sound of Torture. Typerend voor de winnende films is dat zij alle inzoomen op de moedige daden van mensen die zich overal ter wereld inzetten om onrecht te bestrijden en hun levens riskeren voor een beter bestaan. LGBT-activist Yves Yomb (geportretteerd in de film Born This Way) kreeg voor zijn niet aflatende inzet voor homorechten in Kameroen de A Matter of ACT Award, de mensenrechtenprijs van het festival.

Op het festival waren dit jaar weer tal van internationale gasten, waaronder voormalig presidentskandidaat Andrei Sannikov uit Wit-Rusland, de Syrische activiste Ala'ah Basneth, de voorzitter van het VN-Comité voor de Mensenrechten Sir Nigel Rodley, en uit eigen land onder anderen minister Lilianne Ploumen, oud-politicus Joris Voorhoeve en mensenrechtenvoorvechter Theo van Boven.

A Matter of ACT
Awards Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, koos een internationale jury de winnaars van de twee aan dit programma verbonden prijzen: de Gouden Vlinders. De eerste Gouden Vlinder, de A Matter of ACT Human Rights Award (€ 5.000), ging dit jaar naar activist Yves Yomb uit Born This Way. Homoactivist Yves Yomb zet zich met zijn centrum Alternatives-Cameroon in voor de bescherming van de rechten van seksuele minderheden en de voor preventie en behandeling van hiv/aids. De tweede Gouden Vlinder (€ 4.000), de prijs voor de beste documentaire uit de A Matter of ACT competitie, ging naar Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus van Madeleine Sackler. Deze documentaire volgt de ondergrondse theatergroep Belarus Free Theatre uit Minsk rond de omstreden verkiezingen van Alexander Loekasjenko, eind 2010. De jury omschreef de film onder meer als "Een geweldige mix van emotionele, artistieke en politieke expressie" en "Een viering van de kracht van kunst de wereld te verbeteren".

Camera Justitia 
Camera Justitia Award De Camera Justitia-jury kende de Zilveren Vlinder (€ 5.000) voor de beste film over mensenrechten en gerechtigheid toe aan regisseur Rehad Desai van Miners Shot Down. Met nog niet eerder vertoond beeldmateriaal biedt deze documentaire een reconstructie van de gebeurtenissen in aanloop tot de bloedig neergeslagen Marikana staking in Zuid-Afrikaanse mijnen in 2012. Miners Shot Down sleepte eerder deze maand op het One World Festival in Praag de The Václav Havel Jury Award in de wacht. Een Special Mention ging in deze categorie naar Narco Cultura van Shaul Schwarz, over de spiraal van geweld in de Mexicaanse drugsoorlog en een muziekcultuur die dit geweld verheerlijkt.

MovieZone MtM Award
De MovieZone MtM Award, de prijs van de jongerenjury, ging dit jaar naar de openingsfilm van het festival La Jaula de oro van Diego Quemada-Diez. In deze aangrijpende road movie volgen we drie tieners die zonder papieren vanuit Guatemala naar het beloofde land Amerika reizen. De jury, bestaande uit vijf jongeren van 14 tot en met 18 jaar, zei over La jaula de oro; "Deze film toont een aangrijpend contrast tussen het zorgeloze leven van een kind, dat op hetzelfde moment om moet zien te gaan met de dramatische gebeurtenissen om hem heen". De winnaar van de Movie Zone MtM Award 2014 ontvangt €1.500. Ook maakt de film kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE. La Jaula de oro is vanaf 3 april in de Nederlandse bioscopen te zien

Students' Choice 
Students’ Choice Award Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde #chicago Girl – The Social Network Takes on a Dictator van Joe Piscatella met de Students’ Choice Award, ter waarde van €1.000. De juryleden vonden de film "heel inspirerend en emotioneel". Vooral de beelden uit Syrië zelf waren aangrijpend. "Ala'a Basatneh probeert met alle middelen die haar ter beschikking staan een verschil te maken voor het Syrische volk. Laat deze film een van die middelen zijn".

VARA Publieksprijs
Het festivalpubliek verkoos dit jaar de aangrijpende documentaire Sound of Torture van Keren Shayo tot festivalfavoriet. Deze film toont de strijd van radiopresentatrice en mensenrechtenactivist Meron Estefanos voor de bevrijding van honderden Eritrese vluchtelingen die worden gegijzeld in de Egyptische Sinaïwoestijn De VARA Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van €1.500 en de uitzending van de film op VARA televisie.