Het educatie programma van het Festival

De schoolvoorstellingen vinden plaats in Den Haag (21 t/m 24 maart) en Amsterdam (17 en 18 maart in Kriterion en 30 en 31 maart in EYE). Schoolvoorstelling bijwonen? Dat kan! educatie@moviesthatmatter.nl of 020 7722624

Educatie Programma

Het Movies that Matter Festival vindt in 2016 plaats van vrijdag 18 maart t/m zaterdag 26 maart.

Meer dan 7.000 scholieren bezochten het festival in 2015.

True Cost

The True Cost (2015)

THE TRUE COST

documentaire - vmbo 3/4, havo/vwo onder- en bovenbouw

The True Cost is een baanbrekende, confronterende film die jongeren laat nadenken over de kleding die ze dragen.
Iedere week een nieuw hip shirtje kopen voor maar 5 euro is voor de meeste leerlingen heel gewoon. Maar wie betaalt hievoor de 'echte prijs'?

Maar eerst....spijkerbroeken vouwen tot je erbij neervalt !
Voorafgaand aan de film maken leerlingen op een spectaculaire manier kennis met de wereld van fast fashion. Samen met Schone Kleren Campagne nemen we leerlingen mee naar een virtuele sweatshop én worden zoveel mogelijk spijkerbroeken per minuut gevouwen!

TRASH

speelfilm - onderbouw

Twee jonge vrienden Rafael en Gardo sorteren vuilnis in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Wanneer ze een portemonnee vinden tussen het afval realiseren ze zich niet wat de gevolgen hiervan zijn.. 

Trash is een spannende thriller over het contrast tussen arm en rijk, vriendschap, corruptie en het leven in de favela's.

Met een korte introductie bij de film zorgen we voor een verrassende en vrolijke kennismaking met Brazilie, welke de festivalervaring compleet maakt.

HET VONNIS

speelfilm - havo/vwo bovenbouw, mbo

Het Vonnis is een pakkende Vlaamse rechtbankthriller, over recht en rechtvaardigheid.

Als de moordenaar van zijn vrouw door een procedurefout wordt vrijgelaten, slaan bij Luc Segers de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen, en trekt ten strijde tegen de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten.

Speciaal voor mbo-studenten juridische dienstverlening organiseren we samen met ProDemos een debat bij deze film. Zie onderaan deze pagina.

#chicagoGirl

documentaire - 74 min - havo/vwo (bovenbouw)

In #chicagoGirl zien we hoe de negentienjarige Ala’a Basatneh een online netwerk van revolutionairen in Syrië onderhoudt vanuit een buitenwijk in Chicago. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

De vragen van leerlingen uit de zaal staan centraal wanneer ze na afloop van de film zelf in gesprek gaan met een jonge vluchteling uit Syrie. Een nagesprek als deze maakt doorgaans diepe indruk.

Fruitvale Station

speelfilm - 81 min - havo/vwo (bovenbouw)

Fruitvale Station vertelt een aangrijpend waargebeurd verhaal over de 22-jarige Oscar Grant, die op oudejaarsnacht 2008 betrokken raakt bij een vechtpartij en de schijn tegen zich heeft wanneer een (blanke) politieagent een fatale inschattingsfout maakt…

Na afloop van de film gaan leerlingen aan de hand van stellingen in gesprek met o.a. de Nederlandse poliitie. Met behulp van stemkastjes kunnen de leerlingen anoniem reageren op deze stellingen, en worden de meningen in de zaal gepeild.

FILMS PRIMAIR ONDERWIJS (7 & 8)

SHORTS

speelfilm / documentaire - groep 7/8

Wat is eigenlijk het verschil tussen een documentaire en een speelfilm? Waarom wilde de regisseur deze film eigenlijk maken? Aan de hand van twee korte films praten we met de makers!

DocumentaireLydia Blijft
Een vrolijke documentaire over een heel lastig onderwerp- waar moet de zingende en dansende Lydia heen als haar ouders niet in Nederland mogen blijven?

SpeelfilmOne Happy Day
Spannende film over Auke, die graag met zijn beste vriendin Serwin op avontuur gaat. Maar dan krijgt Auke het bericht dat Serwin uitgezet zal worden. Kan Auke dit voorkomen?

RAINBOW

speelfilm - groep 7/8

Rainbow is een feelgood roadmovie uit India. Pari (12) en haar blinde broertje Chotu (9) wonen bij hun oom en tante. Als Pari niet meer naar school mag en in het veld moet werken lopen ze samen weg. Een spannende tocht door Rajastan volgt. Geinspireerd door een filmposter gaan ze samen op zoek naar de beroemde acteur Shah Rukh Khan. Deze superster kan er immers vast voor zorgen dat Chotu nog voor zijn tiende verjaardag weer kan zien..

MBO DEBATTEN

Movies that Matter Educatie organiseert in 2016 twee verschillende debatten voor het mbo.

Het debatprogramma voor mbo sluit uitstekend aan bij burgerschapsvorming en bestaat uit een gastles (incl. debatvaardigheden) op school, film kijken en debatvoering op het festival.

  • Mbo-debat Etnisch profileren 

Doelgroep: leerlingen mbo niveau 3 en 4

In samenwerking met Amnesty International organiseert MtM Educatie een debat rondom het thema etnisch profileren. Is er sprake van een structureel probleem bij de politie of gaat het om incidenten? De leerlingen gaan hierover in debat, na het zien van de film  Fruitvale Station.

Lees hier een verslag van de mbo-debatten etnisch profileren tijdens het festival in 2015

  • Mbo-debat Gevaren voor de Rechtsstaat

Doelgroep: mbo juridische dienstverlening - niveau 4

In samenwerking met ProDemos organiseert MtM Educatie een debat rondom het thema Gevaren voor de Rechtsstaat. Wat zijn bedreigingen voor de Nederlandse Rechtsstaat? De leerlingen gaan hierover in debat, na het zien van de spannende rechtbankthriller Het Vonnis .