eye catchers

Het Movies that Matter Festival biedt dit jaar een drietal exposities. Twee projecten zijn te zien in het Atrium van het Haagse Stadhuis, de derde expositie wordt in Filmhuis Den Haag, de Centrale Bibliotheek en het Nationaal Archief gepresenteerd.

 Blikvangers

Refugee Republic

Wereldwijd wonen vluchtelingen gemiddeld zeventien jaar in een of andere vorm van opvang. We kennen allemaal de beelden van vluchtelingen die in erbarmelijke omstandigheden op hulp wachten, maar die beelden laten slechts een gedeelte van de werkelijkheid zien.
Het Movies that Matter Festival presenteert  in samenwerking met Submarine Channel Refugee Republic. Dit multimediale projectvoert de kijker mee naar de wereld achter de posters van de hulporganisaties, en die wereld hebben maar weinig mensen met eigen ogen gezien.

Klik hier voor meer informatie.

Het groene huis

Documentair fotografe Liny Mutsaers bezocht in de afgelopen jaren meerdere malen Syrische vluchtelingen in Jordanië. Vanaf de eerste reis in 2012 hebben de gezichten en de verhalen haar niet meer losgelaten. Wat naklinkt uit alle ontmoetingen is het gevoel dat de mensen zich in ten diepste in de steek gelaten voelen.
Door het maken van familieportretten wil de fotograaf aandacht vestigen op alle Syriërs die dit lot treft.
Het Groene Huis gaat over het leven van een van deze gevluchte  Syrische families.  Binnen de besloten muren van hun nieuwe onderkomen in Mafraq, Jordanië zoekt het gezin veiligheid en geborgenheid. Beide exposities worden georganiseerd in samenwerking met Atrium City Hall.

De exposities zijn te zien van 2 t/m 26 maart in het Atrium  van het Stadhuis in Den Haag.

Klik hier voor meer informatie.

BLIKVANGERS AAN HET SPUI

In het Nationaal Archief ligt het grootste fotoarchief van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling ‘Blikvangers’ is een deel van deze verrassende collectie voor het eerst te zien. Ruim 450 vintage-afdrukken tonen Nederland en de wereld door de ogen van bekende en minder bekende fotografen. Zij legden expedities en verre reizen vast, maar ook conflicten en rampen.

In het kader van het Movies that Matter Festival is op locaties aan het Spui  een aparte selectie foto’s te zien die bij uiteenlopende festivalthema’s aansluiten.

Blikvangers aan het Spui is van 9 t/m 31 maart te zien in Studio A van festivallocatie Filmhuis Den Haag en bij de Centrale Bibliotheek Den Haag.

De expositie Blikvangers in het Nationaal Archief duurt t/m 12 juli.

Klik hier voor meer informatie.