festival themaweek @ npo doc

Eén van de hoogtepunten van het Movies that Matter Festival dit jaar is de wereldpremière van Burden of Peace op zaterdag 21 maart tijdens de A Matter of ACT Night. In deze documentaire portretteert de jonge filmmaker Joey Boink Claudia Paz y Paz, de eerste vrouw aan het hoofd van het Openbaar Ministerie in Guatemala.
Donderdag 26 maart beleeft Burden of Peace zijn Nederlandse televisie première op NPO Doc en Joey Boink is de hele week gastcurator van het themakanaal.

Hieronder meer over het programma dat de filmmakers samenstelden voor de Movies that Matter Festival themaweek op NPO Doc.

NPO Doc programmeert van oktober t/m april iedere donderdagavond om 22 uur een movies that matter. Kijk hier voor informatie.

first kill

In tijden van oorlog is de scheidslijn tussen goed en kwaad bijzonder dun. Aan welke kant zou jij terecht komen? En met welke tegenstrijdige gevoelens heb je te doen? Deze vragen stelt regisseur Coco Schrijber in de documentaire First Kill (IKON, 2002) onder andere aan oud-oorlogscorrespondent en schrijver Michael Herr en fotograaf Eddie Adams.
Uitzending o.a. op zondag 22 maart om 21.59 uur

narco cultura

.In Narco Cultura brengt de prijswinnende fotograaf Shaul Schwarz de dagelijkse gevolgen van de Mexicaanse drugsoorlog kalm maar met veel gevoel in beeld, begeleid door een voice-over waarin Soto reflecteert op zijn leven. Ondertussen bloeit in de Verenigde Staten een subcultuur waarin drugsgeweld wordt verheerlijkt in zogenaamde narcocorridos, de Mexicaanse muziekvariant van de gangstarap. Narco Cultura brengt deze twee gezichten van het drugs in beeld. 
Uitzending o.a. op maandag 23 maart om 22.53 uur

the times of harvey milk

De documentaireklassieker The Times of Harvey Milk  is een ingetogen portret van de flamboyante en openlijk homoseksuele politicus Harvey Milk. Hij probeerde de homoseksuele samenleving van San Francisco een stem te geven maar moest dat met de dood bekopen. De documentaire is onder andere bekroond met een Academy Award.
Uitzending o.a. dinsdag 24 maart om 21.27 uur

de onderste steen

Marianella García Villas werd, tijdens een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens tegen de burgerbevolking, door het leger van El Salvador vermoord. Zij was als advocate één van de weinigen die opkwam voor de slachtoffers van de economische en politieke onderdrukking. In De onderste steen - "...en daarom is de staat verantwoordelijk voelt Frank Diamand de betrokkenen aan de tand.
Uitzending o.a. op woensdag 25 maart om 21.21 uur

the making of a revolution

In de spannende weken voorafgaand aan de verkiezingsnederlaag van de Servische president Slobodan Milošević in 2000, volgden regisseurs Katarina Rejger en Eric van den Broek de verzetsbeweging Otpor. Dit resulteerde in The Making of the Revolution. Onder het motto ‘een normaal leven in een normaal land’ probeerde deze studentengroepering een einde te maken aan de twaalf jaar durende oorlog. The Making of the Revolution (HUMAN, 2001), inspireerde Joey Boink om filmmaker te worden.
Uitzending o.a. donderdag 26 maart om 21.04 uur

my friend diego

Luis Alberto Alarcón was lid van het veiligheidskorps van de voormalige Chileense president Allende. Vierendertig jaar na de militaire coup in Chili keert hij vanuit Nederland terug naar zijn thuisland om de confrontatie aan te gaan met de man die hem ooit martelde: brigadier-generaal Manuel Vásquez Chahuán.
Uitzending o.a. op vrijdag 27 maart om 16.57 uur