Opening Movies that Matter Festival 2015

Op vrijdagavond 20 maart opende de 17e editie van het Movies that Matter Festival in Den Haag met een vertoning van de speelfilm Timbuktu. Voorafgaand verzorgde de Malinese bluesmuzikant Samba Touré een muzikaal welkom, waarna Minister Ploumen het festival officieel opende. Het Movies that Matter Festival is dit jaar twee dagen langer dan andere jaren. Zo heeft het publiek meer mogelijkheden om tijdens het weekend filmvertoningen te bezoeken.  

Na een korte introductie van Movies that Matter directeur Taco Ruighaver nam Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen het woord. Zij benadrukte het belang van openingsfilm Timubuktu, over de door fundamentalisten bezette hoofdstad van Mali. De film vertelt het verhaal van Kidane, die met zijn gezin vredig in de duinen buiten Timboektoe woont. De stad is in handen van religieuze fundamentalisten. Muziek, lachen, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. Ook vrouwen mogen niks meer. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit.

Volgens Ploumen is de ernstige armoede in het land een van de belangrijkste oorzaken voor de opkomst van het fundamentalisme en de terreinwinst van terroristische organisaties.

Movies that Matter directeur Taco Ruighaver belichtte vervolgens een aantal hoogtepunten uit het festivalprogramma, zoals de televisiemarathon van de serie Bloedbroeders, de Oscarwinnaar CITIZENFOUR, de aanwezigheid van bijzondere mensenrechtenactivisten als Nawaal El Sadawi en Albie Sachs en de dagelijks gratis toegankelijke talkshows op het VARA Podium in de foyer van Theater aan het Spui.

Ook werd tijdens de opening de nieuwe Artistiek Directeur bekend gemaakt. Vanaf deze zomer neemt Dirk van der Straaten de taken over van Taco Ruighaver, die 15 jaar de organisatie heeft geleid. Dirk van der Straaten, momenteel Hoofd Cinema van De Balie in Amsterdam, zal samen met zakelijk directeur Ali Remmelts Movies that Matter gaan leiden. Lees een interview met Taco Ruighaver over vijftien jaar Movies that Matter op Daily Matters.

Na de vertoning kon het publiek nogmaals genieten van de prachtige bluesmuziek van Samba Touré. Deze Malinese gitarist treedt in de muzikale voetsporen van de in 2006 overleden Ali Farka Touré, die wereldwijd de Afrikaanse blues op de kaart zette. Samba ontmoette zijn held in zijn jonge jaren en werd later een van de muzikanten in de begeleidingsband van Ali Farka Touré. Tegenwoordig wordt hij door velen beschouwd als de beste gitarist van Mali en omstreken.