Thema's & Specials

Naast de jaarlijks terugkerende competitie - en 'the best of' programma's, waaronder A Matter of ACT en Camera Justitia,  presenteerde het festival ook in 2015 weer wisselende themaprogramma's.

Ook waren er tijdens het festival exposities te bewonderen, waren er masterclasses en was er iedere dag live muziek in de foyer van Theater aan het Spui of het café van Filmhuis Den Haag.

Thema's & Specials

Naast de jaarlijks terugkerende competitie - en 'the best of' programma's, waaronder A Matter of ACT en Camera Justitia,  presenteerde het festival ook in 2015 weer wisselende themaprogramma's.

Ook waren er tijdens het festival exposities te bewonderen, waren er masterclasses en was er iedere dag live muziek in de foyer van Theater aan het Spui of het café van Filmhuis Den Haag.

 

 Inbetween Worlds

Specials

CLOSED CURTAINS & THIS IS NOT A FILM

De theatervoorstelling Closed Curtains is geïnspireerd door de documentaire This is Not a Film van Jafar Panahi. De cineast maakte deze film toen hij een beroepsverbod had gekregen en twintig jaar lang niet mocht filmen. Panahi liet de film het land uit smokkelen, om deze in Cannes te vertonen. Met de ervaringen van de gecensureerde Iraanse cineast in het achterhoofd, onderzoekt acteur Thomas Janssens in deze theatervoorstelling wat het met een mens doet ‘wanneer zijn stem in de kiem wordt gesmoord‘. Movies that Matter presenteerde This is Not a Film en Closed Curtains op vrijdag 20 maart. Theatermakers Thomas Janssens en Sabri Saad El Hamus verzorgden een inleiding bij de film.
Het festival vertoonde ook Panahi’s nieuwe film Taxi, die onlangs in première ging in de competitie op het filmfestival in Berlijn en daar de Gouden Beer won.

WELCOME TO THE SMILING COAST

De Haagse creatieveling Bas Ackermann presenteerde op woensdag 25 maart de documentaire bewerking van zijn TV-serie Welcome to the Smiling Coast over het Afrikaanse Gambia. Dit land wint snel terrein als vakantieland, met een exotische mix van zon, zee, safari en goedkope seks. Ondanks de ‘booming’ toeristenindustrie leeft het grootste gedeelte van de bevolking onder de armoedegrens. De film volgt twaalf jonge Gambianen in de marge van deze ‘informele economie’. 

Hubert Sauper retrospectief

Het Movies that Matter Festival presenteerde dit jaar een retrospectief van deze geëngageerde filmmaker en toonde drie van zijn documentaires, die inzage elk op eigen wijze inzage geven in globalisering en de inmenging van Westerse overheden en multinationals in Afrikaanse landen. Kisangani Diary, de alarmerende en Oscargenomineerde Darwin’s Nightmare en Saupers meest recente film, We Come as Friends waren te zien op het festival.

IDFA Selectie

Net zoals het IDFA een Movies that Matter middag heeft, presenteerde Movies that Matter veertien hoogtepunten van de laatste IDFA editie in de IDFA Selectie. De films in deze selectie waren CITIZENFOUR, Concerning Violence, Democrats, Drone, In the Shadow of War, The Look of Silence, Night Will Fall, On the Bride's Side, The Salt of the Earth, Silenced, The Storm Makers,The Term, Those Who Said No, Uyghurs, Prisonders of the Absurd, We Are the Giant, Kisangani Diary en We Come as Friends

Harvest 2014

Ieder jaar presenteert het Movies that Matter Festival een selectie van de beste human rights films die het voorgaande jaar in de bioscoop te zien waren. Dit jaar werden Deux jours, une nuit, Lucia de B, Leviathan, Pride en The Salt of the Earth vertoond.

Thema's

Present Past

Een serie documentaires en speelfilms over onvoltooid verleden. Over hoe voorbije oorlogen en conflicten nog steeds resoneren in het heden.

De speelfilms in dit programma waren In Between Worlds,In the Sands of Babylon, Memories on Stone, Retour à Itaque en Three Windows and a Hanging. De documentaires: Bloedbroeders, In the Shadow of War, The Look of Silence, Night Will Fall, Those Who Said No en Watchers of the Sky.

See Syria

Na vier jaar oorlog in Syrië lijkt de situatie met de dag uitzichtlozer.Terwijl duizenden vluchtelingen dagelijks de grens overtrekken, proberen humanitaire hulpverleners juist het land binnen te komen om de schade op te nemen.

Documentaireprogramma over Syrië met de films Border, E-TEAM, On the Bride’s Side, Our Terrible Country en We Are the Giant.

Syria Speaks

Op woensdag 25 maart presenteerde het Prins Claus Fonds van 19.00 – 20.30 uur in Theater aan ‘t Spui 2 de publicatie Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline, een anthologie van moderne Syrische literatuur, essays, kunst, politieke posters, fotografie, cartoons en meer. ​Op deze avond kwamen verschillende sprekers aan het woord die een bijdrage hebben geleverd aan het boek. Lees meer.

Whistleblowing in the Wind

Ze moeten kiezen tussen geweten en carrière en riskeren hun bestaan. Ze kozen niet voor zichzelf, maar voor het algemene belang. De bekendste klokkenluider ter wereld, Edward Snowden, week uit naar Rusland. Voormalige dronepiloot Brandon Bryant durfde een boekje open te doen over de onschuldige slachtoffers van geheime bombardementen in Afghanistan en elders. Ook hij betaalt een dure prijs.

Documentaires in dit programma over klokkenluiders en de ‘war on terror’ zijn CITIZENFOUR, Drone en Silenced.

Female & Fair

Reproductieve rechten betreffen het basisrecht van alle koppels en individuen om vrij te beslissen over óf en wanneer ze zich willen voortplanten en het recht daartoe over informatie en middelen te beschikken. Daarnaast is overal ter wereld de schending van vrouwenrechten aan de orde van de dag.

De films in dit programma zijn: The Man Who Mends Women, The Free Voice of Egypt, Vessel, Difret, I Am Nojoom, Age 10 and Divorced ,The Storm Makers, Three Windows and a HangingThe Supreme Price.

Low Labour

Wereldwijd zijn er meer slaven dan ooit. Naar schatting 29,8 miljoen mensen leven momenteel als slaaf, blijkt uit de Global Slavery Index. De speelfilms in dit programma zijn Difret, I Am Nojoom, Age 10 and Divorced en Siddharth; de twee documentaires Marmato en The Storm Makers

Illegal Identities

LGBTI’s van Jamaica tot Rusland en van Kenia tot Engeland leveren een dagelijks gevecht voor acceptatie en een veilig bestaan. Documentaires bij dit thema zijn Children 404 en The Abominable Crimede speelfilms zijn Pride en Stories of Our Lives

 

Kurdish Chronicles

Drie speelfilms uit Turkije en Irak laten ons met een Koerdische blik naar de wereld kijken. De speelfilms Come to my VoiceIn the Sands of Babylon en Memories on Stone.

Concerning Colonialism

Veel Afrikaanse landen werden in die tijd ‘onafhankelijk’; maar vijftig jaar na dato blijkt deze souvereiniteit een illusie. De bezetter is weg, maar een nieuwe vorm van kolonisatie heeft zijn wortels diep in de grondstofrijke Afrikaanse bodem geplant. De documentaires zijn Darwin’s Nightmare en We Come as Friends.

 Refugee Republic

Op het overwegend arme Afrikaanse continent dromen veel jonge Afrikanen van een beter bestaan in Europa. De reis daarheen is duur en levensgevaarlijk. Als het dan al gelukt is om zonder kleerscheuren het ‘rijke westen’ te bereiken wacht de meeste vluchtelingen niet het bestaan waar ze aanvankelijk van droomden.

Films bij dit thema zijn Welcome to the Smiling Coast , Hope, On the Bride’s Side en The Shelter.