So You Think You Can Dance in Iran

SO YOU THINK YOU CAN DANCE IN IRAN

In samenwerking met Korzo en Dancing on the Edge presenteert het Movies that Matter Festival een bijzondere combinatie van film en internationale danspremière uit Iran.

censuur en remake

Na de vertoning van Dry Branches of Iran (Daniel Lambo, 2012) brengt het Perzische gezelschap Passin de internationale danspremière van Recall Your Birthday. De dansers/choreografen Mohammad Abbasi, Ehsan Hemat en Ali Moini maakten het stuk in 2006 in Teheran onder strikte censuur. Voor het Movies that Matter Festival creëren ze het stuk onder andere omstandigheden opnieuw. Ditmaal hebben ze carte blanche.
Met hun remake onderzoeken de Iraanse dansers of censuur de creativiteit per definitie beperkt. Was de kracht van de originele voorstelling wellicht niet juist ook de eenvoud die het gevolg was van de censuur?

In Recall Your Birthday moedigen de dansers hun publiek aan om hun verjaardag op te roepen als oudste beeld in hun herinnering. Het terugroepen en verbeelden van het verleden maakt ruimte voor het ontmoeten van een nieuwe toekomst. 

passin

Het Passin gezelschap wordt gevormd door Mohammad Abbasi (regie), Ehsan Hemat en Ali Moini. Mohammad Abbasi is artistiek directeur van het Invisible Centre of Contemporary Dance in Iran. Sinds 1999 werkt hij als danser, acteur, schrijver, filmmaker en choreograaf in zowel Iran als Europa. In 2008 rondde hij zijn bachelor opleiding theaterregisseur af aan de academie voor schone kunsten in Iran. Zijn prijswinnende korte dansfilm I am my mother  was onder meer te zien op Cinedans 2009.  

 

Acteur, danser en choreograaf Ehsan Hemat woont en werkt tegenwoordig in België. Van 1997 tot 1998 volgde hij theateronderwijs aan de toneelschool in Teheran. Hemat werkte aan tal dans- en theaterprojecten in zowel Iran als Nederland, België en Duitsland. Als choreograaf en danser van de voorstelling Dance on Glasses toerde hij langs vele internationale festivals.
 

Ali Moini behaalde in 2006 in Iran zijn bachelor als theateracteur, waarna hij in Lissabon ‘choreographic creation and research on contemporary dance’ studeerde. Ook Ali Moini danste in Dance on Glasses. Naast acteur, danser en choreograaf is Moini muzikant. Hij woont tegenwoordig in Frankrijk.

In Iran is dans verboden, er bestaan daarom ook geen dansopleidingen.

tour

Het programma SO YOU THINK YOU CAN DANCE IN IRAN maakt een kleine tour. Naast Den Haag doet deze Leuven (België) en Amsterdam aan.

ma  25 maart  20.00 u STUK www.stuk.be
Naamsestraat 96   Leuven (B)  €   6,00   res.: +32 1 6320300   

di  26 maart  20.00 u  Korzo www.korzo.nl
 Prinsestraat 42  Den Haag   € 15,00   res.: 070-3637540      
   

woe 27 maart  20.00 u Korzo

Prinsestraat 42   Den Haag   € 15,00   res.: 070-3637540      
za  30 maart  20.30 u  Brakke Grond  www.brakkegrond.nl
Nes 45  Amsterdam   € 14 / €16   res.: 020-6266866  

Korzo is een avontuurlijk danspodium in het oude stadshart van Den Haag én één van de grootste productiehuizen voor de dans van Nederland.

Dancing on the Edge biedt choreografen, dansers en theatermakers uit het Midden Oosten een platform om te tonen wat hen beweegt.

Met dank aan het Persian Dutch Network.