Movies that Matter Festival The Hague ◄► Stalker Human Rights Film Festival Moscow

2013 is het bilaterale Nederland-Ruslandjaar. In beide landen organiseren Nederland en Rusland een scala aan economische, culturele en maatschappelijke activiteiten. Op 8 april brengt de president van de Russische Federatie, Vladimir Poetin, een bezoek aan Nederland.
Als opwarmertje presenteert het Haagse Movies that Matter Festival een uitwisselingsprogramma met het Russische mensenrechtenfilmfestival, het Stalker Human Rights International Film Festival uit Moskou.
Zondagavond 24 maart, direct na afloop van het WK Schaatsen in het Russische Sotsji, is er een speciale Ruslanddag met films, een talkshow en muziek.

 

Ook Holland Doc 24 besteedt aandacht aan het Rusland jaar, met een speciale themaweek.

Movies that Matter ◄► STALKER

Het uitwisselingsprogramma Movies that Matter ◄► Stalker maakt officieel onderdeel uit van het bilaterale Nederland-Ruslandjaar NLRF2013.
Het Stalker Festival selecteerde drie Russische documentaires voor vertoning in Den Haag. Victoria Belopolsky, een van de programmeurs van het festival, komt samen met de regisseurs van deze films naar Den Haag om haar selectie toe te lichten. Ook neemt ze Larisa Malyukova, filmrecensent van de onafhankelijke krant Novaya Gazeta mee. Larisa nam het initiatief tot het maken van Winter, Go Away!, een kroniek van Ruslands winterprotesten (2011-2012), gezien door de ogen en camera’s van tien jonge regisseurs. Naast Winter, Go Away! presenteert het Stalker Festival in Den Haag de Nederlandse première van 5 Minutes of Freedom van Kirill en Ksenia Sakharnov en de documentaire Tomorrow van Andrey Gryazev. Het festival vertoont de drie films dagelijks van zondag 24 tot en met dinsdag 26 maart.

In december 2013 presenteert Taco Ruighaver, directeur/programmeur van het Movies that Matter Festival, op zijn beurt drie van zijn favoriete mensenrechtenfilms van Nederlandse bodem in Moskou. 

Russian libertines

Naast deze uitwisseling besteedt het Movies that Matter Festival nog meer aandacht aan Rusland. In het A Matter of ACT programma is de documentaire Russian Libertine over de schrijver en dissident Victor Erofeyev opgenomen.
Manny de Gurerre, programmadirecteur van het door Movies that Matter ondersteunde, Russische LGBT-filmfestival Side by Side is lid van de Camera Justitia jury. Haar festival heeft het de laatste jaren zwaar te verduren.
In het Atrium van het gemeentehuis zijn van 4 tot en met 29 maart is de foto-expositie The Sochi Project  van World Press Photo-winnaar Rob Hornstra te zien. De intrigerende expositie toont de Russische plaats Sotsji waar in 2014 de Olympische Spelen plaatsvinden.
Later in dit Nederland-Ruslandjaar vertoont Movies that Matter de gloednieuwe documentaire Pussy Riot – A Punk Prayer in het On Tour-programma in vijftien steden in Nederland, waaronder Den Haag. 

Stalker International Human Rights Film Festival

Het Stalker International Human Rights Film Festival werd in 1995 opgericht door het Russische gilde van filmregisseurs en het gilde van acteurs in Moskou. In de jaren negentig van de vorige eeuw besteedden veel Russische cineasten in hun werk aandacht aan de stalinistische repressie en ervaringen tijdens de Sovjetperiode. 

Het festival is vernoemd naar de filmklassieker van Andrey Tarkovsky uit 1979. Daarin verbeeldde de regisseur menselijke waarden als genade, naasteliefde en de persoonlijke verantwoordelijkheid van de mens ten opzichte van de samenleving. Voorzitter van het Stalkerfestival is filmregisseur en drager van de eretitel ‘People's Artist of the USSR’, Marlen Khutsiev.

RUSLANDDAG ZONDAG 24 MAART

16.45 uur : film  Russian Libertine

 Met vraaggesprek met schrijver en dissident Victor Erofeyev

17.00 uur :  film 5 Minutes of Freedom

Met vraaggesprek met regisseurs Kirill Sakharnov en Ksenia Sakharnova

19.00 uur : film Winter Go Away

Ingeleid door Victoria Belopsky (Stalker International Human Rights Film Festival)

20.30 uur : talkshow Russian Spring in The Hague
Kysia Hekster  voormalig NOS-correspondent in Rusland.
Zij spreekt met: Victor Erofeyev  dissident, schrijver & tv-presentator
 Larisa Malyukova, filmrecensent Novaya Gazeta, Manny de Guerre,  LGBT Film Festival Side by Side, Sint-Petersburg, Derk Sauer media-ondernemer in Nederland en Rusland en IDFA-voorzitter, en  Eduard Nazarski,  directeur Amnesty International Nederland.

21.30 uur : muziek  Our Man From Odessa (OMFA)
De wonderbaarlijke Russische multi-instrumentalist Gherman Popov van OMFO vermengt kitschy communistische propagandamuziek met een vrolijke anarchistische stijl die hij in Nederland leerde kennen.

19.00 uur :  film  Tomorrow

 Met vraaggesprek met regisseur Andrey Gryazev

rusland week bij holland doc 24

Holland Doc 24 heeft documentairemaker Jessica Gorter uitgenodigd als Docugast tijdens het Movies that Matter Festival. Gorter heeft verschillende films over Rusland gemaakt waaronder de prijswinnende documentaire ‘900 dagen’. Jessica Gorter is dit jaar jurylid voor het Camera Justitia programma op het Movies that Matter Festival. Speciaal voor Holland Doc 24 stelde zij een themaweek over Rusland samen. Voorafgaand aan iedere documentaire geeft zij een korte toelichting. Lees hier verder.