Movies that Matter

Zo ondersteunt DOEN onder andere Movies that Matter, omdat deze organisatie zorgt voor structurele aandacht voor mensenrechtenfilms, zowel nationaal als internationaal. DOEN hoopt dat er hiermee (nog) meer draagvlak ontstaat om mensenrechtenschendingen te veroordelen en aan te pakken. Tijdens het Movies that Matter-festival krijgen ook twee andere initiatieven, die door DOEN worden ondersteund, aandacht: Stichting Solar World Cinema en Mobile Cinema Iraq.

Stichting Solar World Cinema

Op het festival zal Stichting Solar World Cinema een demonstratie geven met de mobiele openluchtbioscoop op zonne-energie. DOEN ondersteunt Solar World Cinema omdat zij toont hoe duurzame energie concreet kan worden toegepast en met mobile cinema een nieuwe vorm van filmdistributie stimuleert.

Mobile Cinema Iraq

Daarnaast draaien tijdens het festival de documentaire Iraq: War, Love, God and Madness en de film Son of Babylon van de Iraaks-Nederlandse filmmaker Mohamed Al-Daradji. Ook wordt aandacht besteed aan zijn initiatief: Mobile Cinema Iraq. Hiermee wordt een aantal jonge talentvolle Iraakse filmmakers training geboden en kunnen zij via mobiele cinema door heel Irak hun films vertonen. Ook de documentaires en films van Al-Daradji worden gedraaid. Zo krijgen Iraakse films een podium in Irak. Dit leidt tot de wederopbouw van de infrastructuur voor de Iraakse filmsector en zo krijgen verhalen en meningen van Irakezen een plek in de beeldvorming.

DOEN ondersteunt alle drie de bovenstaande projecten uit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.