Storytelling

Zaterdag 24 maart in Theater aan het Spui

14.30-15.00, 18:30-19:00 en 19:00-19:30

 

Even een kwartiertje rust in de festivaldrukte? Kom relaxen bij Storytelling. Gemoedelijk bij een haardvuurtje naar mooie en indrukwekkende verhalen luisteren. Een kopje thee, hapjes en Arabische muziek maken de ontspanning compleet.

 

Sahand Saheb Divani van Café Mezrab treedt op als gastheer.

 

De Vlaamse journaliste Leen Vervaeke werkt voor de buitenlandredactie van de Volkskrant en schreef onder andere over Zuidoost-Europa, internationaal recht, België, Tunesië en de Arabische opstand. In 2008 won ze met haar artikel “Voor Kroatië lijkt de oorlog eindelijk voorbij” de Europese Prijs voor jonge journalisten. Voor de Volkskrant is ze sinds oktober 2011 buitenlandcorrespondent België. Ze woont in Brussel.

 

Dit jaar verscheen van haar hand het boek De Jasmijnrevolutie, over de recente opstand in Tunesië. Tijdens het begin van de Arabische revolutie was Vervaeke in Tunesië en ging de straat op. Ze stond tussen de rebellen en sprak met de Tunesische burgers. Daarna reisde ze nog enkele malen naar het land om ook het verdere verloop van dichtbij mee te maken. Voor de Volkskrant schreef ze meerdere artikelen over de opstand in Tunesië. Dit vormde de basis voor haar boek.

Talkshow Café Arabica

Zaterdag 24 maart in de foyer van het Theater aan het Spui

van 17.00-18.15

 

Met Margaret Sekaggya (U.N. Special Rapporteur on Human Rights Defenders), e-activist Sameh Saeid, Petr Lom (filmmaker Back to the Square), Lilia Weslaty (Tunesische activiste uit Zero Silence), Sawsan Darwaza (Jordan's Karama Human Rights Film Festival) en Sabri Saad el Hamus (Egyptenaar).

Presentatie Jacobine Geel (NCRV)

 

 

Petr Lom is een onafhankelijk en autodidact filmmaker, die graag de touwtjes in eigen handen houdt. Voor zijn documentaires verzorgt hij niet alleen de regie, maar hij schiet, produceert en monteert ze ook zelf. Het Festival wijdt een retrospectief aan Loms werk en vertoont de films:  Bride Kidnapping in Kyrgyzstan,  Letters to the President en  On a Tightrope. Ook Loms nieuwe film,  Back to the Square , over de revolutie in Egypte is op het festival te zien.


Lilia Weslaty is een Tunesisch journalist en activist uit de film Zero Silence.

 

Sameh Saeid is oprichter van Hoqook.com, een organisatie die demonstranten traint om zo effectief mogelijk en juridisch verantwoord hun protest te laten horen.


Sawsan Darwaza is directeur van het mensenrechtenfilmfestival Amman in Jordanië.