festivalthema's 2013

Dwars door de verschillende programmaonderdelen kent het festival dit jaar een regio- en zes themaroutes. Het zijn Coming of Age, Delete Control, Maghreb, On the Move, LGBT, Save Our Spring and Women Voices.

Coming of Age, de titel zegt het al, is een serie van speelfilms over kinderen en jongeren in ontwikkeling, meestal de ontwikkeling van het najagen van dromen. Zoals de dakloze broertjes Dana en Zana die in de ontroerende en humoristische roadmovie het stoffige Irak doorkruizen op hun ezel Michael Jackson, op weg naar Amerika. Daar willen ze bij hun held Superman gaan wonen. Andere films uit deze route zijn: Les chevaux de Dieu, Children of Sarajevo, Kinshasa Kids, My Brother the Devil, Nairobi Half Life, Tall as the Baobab Tree en Wadjda. Coming of Age is een serie over de kracht, moed, weerbaarheid en doorzettingsvermogen van jongen mensen die opgroeien onder ingewikkelde omstandigheden maar zich niet bij die omstandigheden neerleggen.

Esc Ctrl

Hoe ver strekt het recht op informatie? Kan censuur soms geoorloofd zijn om stabiliteit te kunnen waarborgen? Esc Ctrl  gaat in op journalistieke dilemma’s zoals de plicht om informatie te delen versus het belang van getuigenbescherming. Te zien zijn documentaires over bloggende activisten (Forbidden Voices en High Tech, Low Life) en Wikileaks: Secrets and Lies, een uniek portret van de controversiële Wikileaks oprichter Julian Assange en de opkomst en ondergang van het grootste klokkenluidersplatform uit de moderne geschiedenis.

De Maghreb is een aanduiding voor het noordwestelijke deel van Afrika. In enge zin behoren Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië tot de regio. Te zien is onder meer de spannende speelfilm The Repentant over de jonge strijder Rachid die gebruik wil maken van de Algerijnse amnestieregeling voor jihadisten. Rouge Parole is een poëtische documentaire over de herwonnen vrijheid in Tunesië en Tea or Electricity  vertelt het epische verhaal over de aanleg van elektriciteit in een geïsoleerd Marokkaans dorpje in het Atlasgebergte. In Sons of the Clouds zien we hoe acteur Javier Bardem (No Country for Old Men, Biutiful) zich inzet om de vergeten strijd van de Sahwaris, een oorspronkelijke bevolkingsgroep in de westelijke Sahara, wereldkundig te maken. Het ene deel leeft in ballingshap in de woestijn, het andere onder repressie van het Marokkaanse gezag. Bardem heeft laten weten naar Den Haag te zullen komen, maar moet gezien zijn volle agenda en veelvoud van filmplannen nog een klein voorbehoud maken.

Sons of the Clouds valt ook te clusteren onder het thema On the Move over vluchtelingen en migratie. Hetzelfde geldt voor de droogkomische Le Havre, een optimistisch sprookje van Aki Kaurismäki, te zien in het Harvest programma. Exit is een nieuwe Nederlandse Telefilm van Boris Paval Conen (Vuurzee, First Mission), naar een idee van zijn broer en hoofdrolspeler Romijn Paval Conen. Het is een film over de harde werkelijkheid van het uitzetbeleid waarin een nachtelijke confrontatie tussen uitgeprocedeerde asielzoekers en Nederlandse dienders uitloopt op een veldslag. Exit is gebaseerd op waargebeurd verhaal en wordt tijdens het festival ook uitgezonden op de Nederlandse televisie.

 

De positie van homoseksuelen en transgenders in heel verschillende delen van de wereld komt aan de orde in vier LGBT festivalfilms. Eén daarvan is een documentaire, Call Me Kuchu over homoactivisten in Oeganda. Verder zijn er speelfilms over een transgender in Iran (Facing Mirrors), de relatie tussen de psychologiestudent Nimr uit Ramallah en zijn Israëlische vriend Roy (Out in the Dark) en de met prijzen overladen coming of age film over de Egyptische broers Mo en Rashid die opgroeien in de Londense wijk Hackney (My Brother the Devil).

LGBT staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Interseksuelen.

De Arabische Lente is een bijzonder lang jaargetij aan het worden. Onder de noemer Save Our Spring vertoont het festival documentaires over de situatie in Egypte, Jemen, Syrië en Tunesië. Met op zaterdagmiddag 23 maart een debat in de lobby van Theater aan het Spui.

Het festival toont ook Top Goon, de satirische puppet show uit Syrië en werk van de cartoonist Ali Farzat, wiens handen zijn gebroken door de Syrische veiligheidsdiensten. In 2011 kreeg Farsat de Sacharovprijs voor Vrijheid van Denken door het Europees Parlement toegekend.

Een van acht films over de positie van vrouwen in de route Women’s Voices handelt in Den Haag zelf. De Sekspolitie geeft een uniek inkijkje in de dagelijkse praktijk van de Haagse rechercheur John en zijn ondankbare strijd tegen illegale prostitutie en mensenhandel. Een andere Nederlandse film in deze route is Bahar van Carin Goeijers die op het festival zijn wereldpremière beleeft. De publieksprijswinnaar van het Rotterdamse filmfestival is de ‘feelgoodmovie’ Wadjda, over een eigengereid meisje dat net als jongens wil kunnen fietsen. Het is de eerste speelfilm ooit gemaakt in Saoedi-Arabië, geregisseerd door de eerste vrouwelijke filmmaker van het land, Haifaa Al Mansour.