A Matter of ACT Winnaars 2015

Maurice Tomlinson en Maryam al-Khawaja

Op zaterdag 28 maart werd de VARA Publieksprijs van het Movies that Matter Festival 2015 uitgereikt. De door het publiek gekozen favoriet is The Look of Silence van Joshua Oppenheimer. Het festival ontving tal van internationale gasten, onder wie de Egyptische Nawal el Saadawi en anti-apartheidsstrijder Albie Sachs uit Zuid-Afrika, en uit eigen land onder anderen minister Lilianne Ploumen en minister Bert Koenders. Een recordaantal van ruim 25.000 bezoekers kwam dit jaar naar het festival.

Het festivalpubliek verkoos The Look of Silence van regisseur Joshua Oppenheimer tot festivalfavoriet. Deze veelvuldig bekroonde documentaire is het vervolg op The Act of Killing. De VARA Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-.

Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, koos een internationale jury de winnaars van de twee aan dit programma verbonden prijzen: de Gouden Vlinders. De Gouden Vlinder voor Beste Film (€ 5.000,-) ging naar The Man Who Mends Women, over het werk van de Congolese arts Denis Mukwege.

De A Matter of ACT Human Rights Award (€ 4.000,-) ging naar de Bahreinse zusjes Maryam en Zainab al-Khawaja, voor hun geweldloze strijd voor democratie in hun land. Een Special Mention tenslotte, was er voor Maurice Tomlinson uit The Abominable Crime, een documentaire over geweld tegen homo's in Jamaica.

De Camera Justitia-jury, die onder anderen bestond uit Job Cohen en Boris Dittrich, kende de Zilveren Vlinder (€ 5.000,-) voor de beste film over mensenrechten en gerechtigheid toe aan regisseur Nima Sarvestani van Those Who Said No. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het vfonds.

De MovieZone MtM Award, de prijs van de jongerenjury van EYE en het Movies that Matter Festival, ging dit jaar naar de film Toto and His Sisters van Alexander Nanau.

Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde We Are the Giant van Greg Barker met de Students’ Choice Award (€ 1.000,-).