Ontmoet de makers bij MTM Academy!

Movies that Matter Academy organiseert masterclasses en lezingen van filmmakers, fotografen, journalisten en experts. Luister, praat mee en stel vooral veel vragen! Hoe brengen zij mensenrechtenproblematiek in beeld? Welke keuzes maken zij bij het vertellen van hun verhaal?

Vanaf donderdag 3 maart zijn kaarten voor de masterclasses online te koop en bij de kassa van Filmhuis Den Haag. Let op: enkele van de masterclasses zijn gratis toegankelijk. Reserveren gewenst.

law and order expo

masterclass van Jan Banning

Fotograaf-kunstenaar

Maandag 21 maart - 12:30 uur in zaal 1 van Filmhuis Den Haag
Toegang: GRATIS Let op: bezoekers dienen van tevoren wel een kaartje te halen bij de kassa. / duur: 60 min. Engelstalig. 

De Nederlandse fotograaf-kunstenaar Jan Banning geeft een masterclass bij zijn expositie Law & Order. 

Als onderdeel van het Movies that Matter Festival is in het Atrium in Den Haag de fototentoonstelling Law&Order van fotograaf-kunstenaar Jan Banning te zien. Het festival vindt van 18 t/m 26 maart plaats in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. De tentoonstelling is te zien van 1 t/m 26 maart.

Law&Order van fotograaf-kunstenaar Jan Banning gaat over strafrecht in Frankrijk, de Verenigde Staten, Colombia en Oeganda. Hij fotografeerde bij politie, in rechtbanken en vooral in gevangenissen, met als achterliggende vraag: hoe gaan wij om met misdaad? Met de tentoonstelling en het bijbehorende boek wil hij een bijdrage leveren aan het publieke debat over onze aanpak van misdaad, en vooral over bestraffing.

Masterclass van Serge Brammertz

Masterclass van Serge Brammertz

Hoofdaanklager van het Joegoslavië tribunaal

Woensdag 23 maart - 16:00 uur in de foyer van Theater aan het Spui
Toegang: GRATIS / duur: 75 min. / Engelstalig. Reserveren via een mailtje naar camerajustitia@moviesthatmatter.nl

Mr. Brammertz reflecteert op fragmenten uit verschillende festivalfilms, waaronder The Prosecutor, the Defender, the Father and his Son. Dit rechtbankdrama is gebaseerd op waargebeurd verhaal. Bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag nemen twee ambitieuze advocaten het tegen elkaar op in het proces tegen Milorad Krstić, die van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd. 

Serge Brammertz is sinds 2007 hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal (ICTY). Hij zal ingaan op zijn persoonlijke ervaringen in de afgelopen jaren. Onderwerpen die in de masterclass aan bod komen zijn onder meer de rol van anonieme getuigen en getuigenbescherming bij het Tribunaal. Welke in- en externe krachten spelen er rondom een uitlevering en berechting? Ook zal in worden gegaan op de aanstaande opheffing van het Tribunaal. Waarom gebeurt dat, en hoe gaat het nu verder? Gaan oorlogsmisdadigers nu vrijuit?

Na afloop van de masterclass wordt om 17:30 uur The Prosecutor, the Defender, the Father and his Son vertoond in de Kleine Zaal van het Theater aan het Spui.

Masterclass van Cathrine Glydensted

Masterclass van Cathrine Glydensted

Constructive Journalism

Donderdag 24 maart - 14:00 uur in de Kleine Zaal van Theater aan het Spui 
Toegang: € 10 / € 8 studenten / duur: 120 min / Engelstalig.

Cathrine Gyldensted, een Deense journaliste, schreef onlangs het boek From Mirrors to Movers over Constructive Journalism en traint overal ter wereld journalisten.

Gyldensted pleit voor nieuwe vormen van journalistiek, waarin het niet langer enkel draait om informeren, maar vooral ook om het aanreiken van verschillende perspectieven om te streven naar verandering. Haar boek From Mirrors to Movers helpt journalisten om hun onderwerp vanuit een gekanteld perspectief te benaderen en ons het nieuws anders te vertellen.
Speciaal voor het Movies that Matter Festival focust Gyldensted op constructieve journalistiek in speelfilm en documentaire.

Film & Masterclass

True Stories met film IDEALISTEN

Vrijdag 25 maart 10:00 in zaal 2 van Filmhuis Den Haag
Toegang: € 10 / € 8 studenten / duur: 180 min / Engelstalig.

Op de burelen van Movies that Matter werd een film in ons programma door een medewerker afgedaan als totaal ongeloofwaardig. "Zo dom zijn onze medemensen toch niet?" De film in kwestie is gebaseerd op historische feiten. De waarheid is soms weerbarstiger dan je in een fictiefilm zou verwachten. Wat trekt ons toch zo in films die geinspireerd door of gebaseerd op ware feiten zijn? In de masterclass True Stories nemen we de film Idealisten onder de loep.

Eerste deel van de masterclass is een korte inleiding en vertoning van de film Idealisten. Direct na de vertoning van de film is er een uitgebreid nagesprek met regisseur Christina Rosendahl over de film en de keuzes die zij maakte bij het ontwikkelen van de film.

Idealisten is een pakkende politieke thriller over een van de diepste geheimen in de Deense geschiedenis. In 1968 stort een B-52 bommenwerper neer op de ijzige vlakten van Thule, Groenland. Het vliegtuig heeft vier atoombommen aan boord, waardoor nucleaire resten over het gebied verspreid worden. Bijna twintig jaar later gaat een journalist op onderzoek uit en ontdekt hoe twee overheden betrokken zijn bij een samenzwering om de waarheid te verdoezelen.

helmrich

Masterclass van Leonard Retel Helmrich

Cineast

Zaterdag 26 maart – 19:30 uur in zaal 5 van Filmhuis Den Haag
Toegang masterclass: € 10 / € 8 studenten / duur 105 min / Engelstalig
Passepartout retrospectief:  € 25 (3 x film + masterclass)

Deze masterclass van Leonard Retel Helmrich - de enige Nederlander die ooit de hoofdprijs won op het filmfestival van Sundance (met De Stand van de Maan) -, is de afsluiting van de vertoning van het gelauwerde drieluik De Stand van de Zon (2001), De Stand van de Maan (2004) en De Stand van de Sterren (2010). In deze films portretteert hij Indonesië aan de hand van de geestige en aangrijpende dagelijkse beslommeringen van de familie Sjamsuddin. 
Aan de hand van filmfragmenten gaat Retel Helmrich met het publiek in gesprek over o.a. de door hem ontwikkelde filmtechniek Single Shot Cinema en de daarbij horende Steadywing-camera, die zijn unieke stijl mogelijk maakt.