Amnesty Selection

Naast de films uit de A Matter of ACT competitie presenteert het festival dit jaar de Amnesty Selection met vijf  documentaires over onderwerpen waar Amnesty zich hard voor maakt.
De selectie bestaat uit Alisa in Warland, The Chinese Mayor, The Hard Stop, This is Exile: Diaries of Child Refugees en Vergeet Mij Niet. Tijdens het festival is op iedere werkdag een van deze films te zien.

Vfonds selectie

Nieuw dit jaar is de vfonds Selection. Op woensdag 23 maart vertoont Movies that Matter vijf bijzondere films over oorlog, vrede en vrijheid.
In deze selectie zijn te zien:
15 minutes - The Dvor Massacre, Alisa in Warland, The Black Flag, The Diplomat en Motley’s Law.

Midnight Section

Voor de nachtwakers presenteren we dit jaar het nieuwe Midnight Section met drie speelfilms die ieder op geheel eigen wijze spelen met vertelvormen en de representatie ven de werkelijkheid. De bizarre, surreële roadtrip Atomic Heart, het futuristische White Out, Black In, en het kafkaëske White People zijn te zien na negen uur. 

Shorts that Matter

Ook nieuw dit jaar zijn twee compilatieprogramma’s van korte films in samenwerking met andere filmfestivals. In Shorts that Matter presenteren wij een programma vol bijzondere korte films, waaronder twee documentaires die kans maken op een Oscar, samengesteld in samenwerking met het Go Short Filmfestival in Nijmegen. In Karama shorts is een compilatie programma te zien van het Karama Human Rights Film Festival in Jordanië

IDFA selection

Op het International Documentary Filmfestival Amsterdam
presenteert Movies that Matter ieder jaar een themamiddag rond een aantal human rights documentaires. Op het Movies that Matter Festival vertoont IDFA op haar beurt een selectie van de meest spraakmakende documentaires. Dit jaar in de IDFA Selection: 3 1/2 minutes Ten Bullets, Alisa in Warland, The Chinese Mayor, Guantanamo's Child: Omar Khadr, I Am Sun Mu, Kingdom of Shadows, Motley’s Law, Nice People, Roshmia, A Sinner in Mecca, Sonita en This Is Exile: Diaries of Child Refugees

Harvest & NL ondertiteld

De beste mensenrechtenfilms van het afgelopen jaar nog eenmaal op het witte doek, dat is Harvest. Het publiek stemde via onze website voor de favorieten van 2015: A Perfect Day, Dheepan, Mustang, Selma en Those who Feel the Fire Burning. Deze films worden tijdens het festival vertoond met Nederlandse ondertiteling. Ook dit jaar is er weer een ruim aanbod van Nederlands ondertitelde films. Naast de Harvest titels vertoont het festival de films El Clan, Experimenter, Guantanamo’s Child, Kapringen, Jagten, R, Rainbow en Tomorrow met Nederlandse ondertiteling.

In this World

Het panorama programma In This World is vernoemd naar Michael Winterbottom’s gelijknamige Gouden Beer-winnaar over twee jonge Afghaanse vluchtelingen, die onder barre omstandigheden van Pakistan naar Londen reizen. In dit programma zijn speelfilms en documentaires te zien die hoge ogen gooiden op andere festivals wereldwijd.

Slotfilm: Tomorrow

Op zaterdag 26 maart sluiten we het festival feestelijk af met de positieve feelgood film Tomorrow. Ondanks, of misschien wel dankzij, het verontrustende nieuws dat de mensheid hard op weg is zichzelf en de planeet te vernietigen, ontstaan er overal kleine initiatieven op het gebied van duurzaamheid, alternatieve brandstoffen en lokale voedselproductie. De Franse filmster Melanie Laurent reist met een groepje vrienden de wereld over om ze in kaart te brengen.

Students' Choice

Ook studenten hebben op het festival hun eigen programma. Een studentenjury van de Haagse Hogeschool nomineerde drie films die tijdens het festival gratis toegankelijk zijn op vertoon van studentenkaart of CJP-pas: 3 1/2 Minutes 10 Bullets, Nice People en The Chosen Ones. Lees meer.