Thema's & Specials 2016

Naast de jaarlijks terugkerende competitie- en 'the best of'-programma's presenteerde het Movies that Matter Festival ook in 2016 weer wisselende themaprogramma's. Ook waren er tijdens het festival exposities te bewonderen, waren er masterclasses en was er iedere dag live muziek in de foyer van Theater aan het Spui of het café van Filmhuis Den Haag.

Thema's

Gender & gay equality

Er valt wereldwijd nog veel te verbeteren aan vrouwenrechten en de rechten van LGBTI’s. In deze Daily Matters Talkshow praatte VARA-presentator Elena Lindemans met ondere anderen Nanfu Wang, regisseur van Hooligan Sparrow over vrouwenrechten in China en met en Alex Bakker van Transit Havana over hoe het transgenders op Cuba vergaat.

Framing focus

In de Daily Matters FRAMING FOCUS ging regisseur en presentator Elena Lindemans met filmmakers in gesprek over het maakproces van mensenrechtenfilms. Te gast waren onder anderen regisseurs Patrick Reed van de film Guantanamo's Child: Omar Khadr en Romany Saad van de film Tuk-Tuk.

Look who's watching

In hoeverre moeten we ons zorgen maken over wat overheden allemaal van ons weten? Is het voor onze eigen veiligheid dat autoriteiten ongegeneerd over onze schouder meekijken of is het een grootschalige schending van onze privacy die de democratie ondermijnt? Hierover ging Bahram Sadegh in gesprek met Irina Nistor (uit Chuck Norris vs. Communism), die tijdens de koude oorlog Amerikaanse films dubde die clandestien werden bekeken, en klokkenluider Bill Binney (uit A Good American), voormalig medewerker van de National Security Agency.

Fair Deal

Bestaat er zoiets als eerlijke handel in de ondoorzichtige en grootschalige mode-industrie? Na afloop van de vertoning van de onthullende documentaire The True Cost op zondagmiddag vond in de foyer van Theater aan het Spui een interactieve TALK & MODESHOW Fair Deal plaats. 


Marieke Eyskoot, expert op het gebied van duurzame mode en lifestyle, ging in gesprek met o.a. woordvoerder van de Schone Kleren Campagne Tara Scally en Marieke Vinck van Charly + Mary.

War & Peace

War & Peace

Helaas worden er nog steeds films over oorlog gemaakt, maar zo lang er niet overal ter wereld vrede heerst is dat maar goed ook. Presentator Bahram Sadeghi ging in gesprek met onder anderen activist Oleg Khabibrakhmanov (uit Chechnya, War Without Trace), advocaat Anuol Deng uit de film A Haunting History van Ilse en Femke van Velzen over Zuid-Soedan en met activist Zahra Langhi over de huidige situatie in Libië.

Ook was er een muzikaal intermezzo en een optreden van spoken word artiest Hoba Gull. Hoba vluchtte op haar vijfde met haar familie uit Noord-Irak en wil door middel van spoken word bewustzijn creeëren voor vluchtelingen en de gevolgen van oorlog.

Freedom of press

In de talkshow FREEDOM OF PRESS praatte filmmaker en presentator Elena Lindemans over propaganda en vrijheid van pers met de Afghaanse fotografen Farzana Wahidy en Massoud Hossaini uit de film Frame by Frame. Verder was ook Fidan Ekiz, journalist en maker van de VARA-serie De Pen en het Zwaard, te gast. Zij is pleitbezorger van constructieve journalistiek, waarin journalisten hun publiek betrekken in de zoektocht naar oplossingen.

Tussendoor was er een kort verhaal van Anna Drobovolskaya van Youth Human Rights Movement in Rusland over hoe zij smear campagnes en propaganda in Rusland te lijf gaan.

Refugees, the recap

Politicus, arabist en voormalig diplomaat Petra Stienen presenteerde deze talkshow over vluchtelingen. Na de wereldpremière van de ontroerende Nederlandse documentaire Vergeet Mij Niet schoven regisseur Jan-Jaap Kuiper en Toon Peters, directeur van De Verrekijker, de basisschool voor vluchtelingenkinderen uit de film, aan voor een gesprek over het Nederlandse vluchtelingenbeleid. Verder waren Janine di Giovanni (A Matterof ACT activist uit de film 7 Days in Syria) en René Bruin van UNHCR te gast.

Tussendoor was er een muzikaal optreden van A Matter of ACT activist Sonita uit de gelijknamige film. Het slotwoord was aan Navanethem Pillay, eregast van A Matter of ACT.

Specials

Law & Order

Law & Order

De fototentoonstelling Law & Order van fotograaf-kunstenaar Jan Banning gaat over strafrecht in Frankrijk, de Verenigde Staten, Colombia en Uganda. Banning fotografeerde bij politie, in rechtbanken en vooral in gevangenissen, met als achterliggende vraag: hoe gaan wij om met misdaad? Jan Banning gaf ook een masterclass op het festival.

Hivos Special

Hivos en Movies that Matter organiseerden een speciaal event over Libië. Na vertoning van de film Justice for Salwa gingen we in gesprek met o.a. de Libische mensenrechtenactiviste Zahra’ Langhi (Libyan Women’s Platform for Peace).

De pen en het zwaard

In de serie De Pen en het Zwaard, waarvan twee delen in een speciale voorpremière op het Festival te zien waren, reist journaliste Fidan Ekiz naar dictaturen en conflictgebieden om daar onafhankelijke journalisten, kranten en TV-stations te bezoeken. Na de wereldpremière van de afleveringen over Columbia en Rusland was er een nagesprek met Fidan Ekiz en regisseur Kees Schaap. Gespreksleider was Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited.

Rijk der Kluizenaars

Tijdens het festival was er in Studio A van Filmhuis Den Haag een tentoonstelling van Noord-Koreaanse propagandaposters. De Nederlandse filatelist Willem van der Bijl (63) raakte gefascineerd door het land en verzamelde de posters tijdens zijn reizen naar ‘her rijk der kluizenaars’. Het Movies that Matter Festival vertoonde dit jaar twee bijzondere documentaires over Noord-Korea: The Propaganda Game en I am Sun Mu.

Themaweek NPO Cultura

Op themakanaal NPO Cultura zag je tijdens het festival non-stop documentaires, films, drama, klassiek, kunst, literatuur, pop/jazz/world, theater en dans. Het themakanaal presenteerde een speciale themaweek gekoppeld aan het Movies that Matter Festival. Op het programma stonden onder meer de televisiepremière van de veelvuldig bekroonde documentaire The Salt of the Earth en The Man Who Mends Women, winnaar van de A Matter of ACT Documentary Award 2015.

MtM @ VARA

Mediapartner VARA zond tussen 18 en 23 maart vier Movies that Matter-films uit op NPO2, waarvan de laatste, Driving with Selvi, ook te zien was op het Movies that Matter Festival. Deze film is een inspirerend portret van een als kind uitgehuwelijkt Indiaas meisje, dat het na haar vlucht tot zelfstandig werkende taxichauffeur schopte. Verder waren Taxi Teheran, Mandela: Long Walk to Freedom en The Man Who Mends Women te zien.