AMoA Night 2016

Winnaars MOVIES THAT MATTER FESTIVAL 2016

Van 18 tot en met 26 maart 2016 vond de 9e Haagse editie ven het Movies that Matter Festival plaats. Op zaterdag 26 maart reikte Gerard Timmer, directeur van BNN/VARA de VARA Publieksprijs uit aan regisseurs Alexandria Bombach en Mo Scarpelli voor de documentaire Frame by Frame

Eerder deze week werden diverse prijzen uitgereikt aan filmmakers en activisten die, in deze turbulente tijden, met hun films ogen openen en onze blik op de wereld scherper stellen.

Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, reikte een internationale jury twee prijzen uit. De Gouden Vlinder voor Beste Film (€ 5.000,-) ging naarHooligan Sparrow, een moedige documentaire van de jonge Chinese filmmaker Nanfu Wang. De A Matter of ACT Human Rights Award (€ 5.000,-) ging naar Ye Haiyan, uit dezelfde documentaire, voor haar strijd tegen de straffeloosheid rond een seksschandaal in China. 

De jury kende bovendien een special mention toe aan de vissersvrouwen Nega en Eliete van de Fisherman’s Union of Maré. In de film No Rio E no Mar! nemen zij het op tegen de vervuilende oliebedrijven en een onverschillige overheid.

De Camera Justitia-jury reikte de Zilveren Vlinder (€5.000,-) voor de beste film over mensenrechten en gerechtigheid uit aan regisseurs Patrick Reed en Michelle Shephard vanGuantanamo’s Child: Omar Khadr. De film vertelt over de 15-jarige Canadese Omar Khadr die zonder proces werd opgesloten in Guantanamo Bay. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het vfonds.

Het festivalpubliek verkoos dit jaar Frame by Frame van Alexandria Bombach en Mo Scarpelli tot festivalfavoriet. De documentaire zoomt in op vier dappere Afghaanse fotojournalisten die trachten letterlijk nieuwe kaders aan te brengen in een land waar fotografie jarenlang in de ban was. De VARA Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,-. De VARA zal de film bovendien aankopen om in 2017 tijdens het festival uit te zenden.

Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde The Chosen Ones van David Pablos met de Students’ Choice Award (€ 1.500,-).

De MovieZone MtM Award, de prijs van de jongerenjury van EYE en het Movies that Matter Festival, ging dit jaar naar de film El Clan van Pablo Trapero. De film wordt opgenomen in het filmeducatie programma van EYE en op 14 april 2016 door distributeur Cinemien uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.