Camera Justitia

Aansluitend bij de identiteit van Den Haag als internationale stad van Recht en Vrede presenteert het Camera Justitia  programma acht films over recht en onrecht. Juridische dilemma’s en dwalingen staan centraal in de vier documentaires en vier speelfilms die strijden om de Camera Justitia Award, uitgereikt door een internationale jury.

 

Het tweede hoofdprogramma van het festival is Camera Justitia. Daarin presenteert het Movies that Matter Festival films en debatten over het belang van het recht en de rechtsstaat als het om mensenrechten gaat, over de (internationale) rechtsorde, en juridische dilemma’s en dwalingen. Het programma belicht uiteenlopende thema’s als het rechtssysteem, wetgeving, rechtspraak en gerechtigheid in films over onder meer internationaal recht, vluchtelingen- en asielrecht, humanitair oorlogsrecht, verzoeningsprocessen in landen in transitie en de strijd tegen straffeloosheid.

Camera Justitia sluit nauw aan bij de identiteit van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld en is een vervolg op het festival Cinema & Justice van Filmhuis Den Haag. Camera Justitia is een competitieprogramma. Een internationale jury kiest de beste film uit het programma. De winnaar ontvangt de Zilveren Vlinder, de Camera Justitia Award.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het vfonds.

Camera Justitia programma 2017

Het Camera Justitia programma wordt mogelijk gemaakt door het vfonds

Dit jaar bestaat het programma uit de documentaires Algo Mio -  Argentina's Stolen Children, No Place for a Rebel, Solitary, Zero Days en de speelfilms Apprentice,  Bram Fischer, A Good Wife, en The Verdict. Naast filmvertoningen biedt het programma Q&A’s met filmmakers en experts die dieper in gaan op de morele en juridische dilemma’s in de films.

Camera Justitia Night

Op donderdag 30 maart vindt in Theater aan het Spui de speciale Camera Justitia Night plaats. Op deze avond door Movies that Matter bestuursvoorzitter Bart Stapert gepresenteerde avond reikt de Camera Justitia-jury de Gouden Vlinder  uit. Na de uitreiking volgt er een vertoning van de film The Verdict. Optredens van het muzikale duo de Flageolettes maken de borrel in de foyer van Theater aan het Spui voor en na afloop van het zaalprogramma extra sfeervol.

Jury

De Camera Justitia-jury wordt dit jaar voorgezeten door Jozias van Aartsen, voormalig burgemeester van Den Haag. De andere juryleden zijn Jennifer Schense, International Cooperation Adviser bij het ICC, Wouter Werner, hoogleraar Internationaal Recht aan de VU, actrice Sophie van Winden en de Belgische filmmaakster Ellen Vermeulen.

Masterclass

Op donderdag 30 maart om 16:00 uur geeft rechter Julia Sebutinde van het Internationaal Gerechtshof de Camera Justitia Masterclass. Deze is opgebouwd rond fragmenten uit festivalfilms. Sebutinde was eerder als rechter verbonden aan het Special Court for Sierra Leone en de High Court of Uganda. Zij zal onder meer ingaan op recht en onrecht in Oeganda, de rol van het recht in de zoektocht naar wereldwijde gerechtigheid en haar ervaringen als internationale rechter. De masterclass wordt geleid door rechtsfilosofe en publiciste Heikelina Verrijn Stuart.