Ai Weiwei

Ai Weiwei is een van China’s bekendste kunstenaars en een excentriek criticus  van het land. Zo bekroont hij nationale monumenten als het Tiananmen-plein met zijn middelvinger in de fotoserie Finger. Met zijn provocerende films, installaties en twitterberichten strijkt hij de Chinese autoriteiten keer op keer tegen de haren in. Tot hij in april 2011 wordt opgepakt en 81 dagen in de gevangenis belandt. “Ik zie mezelf als een schaakspeler. Ik doe een zet, mijn tegenstander doet een zet.”

 

De bebaarde 54-jarige kunstenaar met het vriendelijke gezicht is de zoon van een van China’s meest bekende dichters, Ai Qing, die tijdens de Culturele Revolutie uit Peking wordt verbannen omdat de communisten hem als vijand zien. Het gezin woont jarenlang in Xinjiang, in het noordwesten van China. Na Mao’s dood, in 1976,  is het gezin weer welkom in Peking.

Daar gaat Ai Weiwei aan de Filmacademie studeren en woont vervolgens twaalf jaar in de Verenigde Staten. In 1993 keert hij terug naar China omdat zijn vader ernstig ziek is. Sindsdien laat hij zich steeds feller uit over onderwerpen als democratie en vrijheid van meningsuiting.

Wereldberoemd wordt Ai Weiwei met het ‘Birds Nest’ stadion, dat hij voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking  ontwerpt. De uitnodiging van de openingsceremonie wijst hij af, en bestempelt het als ‘politieke propaganda’ en een ‘leeg evenement waaraan geen normale Chinese burgers deelnemen.’

Ook bekritiseert hij de Chinese autoriteiten met een persoonlijk onderzoek naar het aantal gestorven kinderen tijdens de aardbeving in Sechuan in 2008. Met een groep vrijwilligers struint hij het rampgebied af naar namen van de overleden kinderen. Ze vinden er zeker 5.000 die op de twintig scholen zaten die als stof in elkaar zakten – de zogenaamde ‘tofu’ constructies. Hij maakt er in München de installatie So Sorry van, met 9.000 gekleurde rugzakjes hangend aan de buitenmuur.

Zijn bevindingen over Sechuan publiceert hij op een blog, dat al snel door de regering geblokkeerd wordt. Ai opent een twitter-account en is binnen no-time een fervent twitteraar: in anderhalf jaar tijd schrijft hij 60.000 tweets. Op het moment van schrijven van dit stuk heeft hij 127.202 volgers. ‘Het is een soort gedicht’, zegt hij tegen de New York Times. ‘Soms twitter ik wel acht uur per dag.’

Hoewel Ai de autoriteiten regelmatig tegen de borst stuit, kruipt hij vaak door het oog van de naald. Totdat hij in 2009 door een politieagent wordt geslagen voordat hij wil getuigen voor politiek activist, Tan Zuoren.  Een maand later belandt Ai in Munchen in het ziekenhuis met een hersenbloeding, maar herstelt.

Maar in 2011 legt de regering Ai het zwijgen op. Nadat in januari zijn studio in Sjanghai wordt verwoest, moet Ai in april drie maanden naar de gevangenis voor het ‘ontduiken van belasting.’ Sinds juni is hij op borgtocht vrij, op voorwaarde dat hij er voortaan het zwijgen toe doet en het land niet verlaat zonder toestemming van de autoriteiten. Ai twittert inmiddels weer,  maar doet volgens filmmaakster Alison Klayman, die Ai regelmatig spreekt, wel rustiger aan. Klayman: “Hij is erdoor aangeslagen en brengt veel tijd door met zijn familie. Qua werk is hij vooral bezig met het voorbereiden van internationale tentoonstellingen.’.