Gene Sharp and Jamila Raqib

Vanuit zijn huis in Boston verzorgt een 84-jarige professor zeldzame orchideeën – en inspireert tegelijkertijd revoluties. De boeken van politiek wetenschapper Dr. Gene Sharp worden wereldwijd door opstandelingen gebruikt om dictators omver te werpen. Van Birma tot Servië, van Guatemala tot Egypte. ‘Ik droom ervan dat alle onderdrukkende regimes worden uitgeschakeld door vreedzame opstanden.’

 

De ingetogen Sharp groeit op in Ohio, waar hij ook aan de universiteit studeert. Zijn eigen opstand tegen geweld zit al vroeg in zijn bloed: in de jaren vijftig weigert hij mee te vechten in Korea, waarna hij negen maanden in de cel belandt. Sharp promoveert in Oxford en is hoogleraar politicologie aan de University of Massachusetts Dartmouth.

Sharp schrijft al vijftig jaar boeken voor revolutionairen. Zijn meest bekende - From Dictatorship to Democracy – geeft 198 tips en trucs voor vreedzaam verzet. Zo is het verstandig om een kleur te kiezen en eenheid uit te stralen. In Ukraine kozen de demonstranten voor oranje, in Iran groen. En zet vooral vrouwen en ouderen vooraan bij demonstraties, liefst met een vriendelijk symbool als een bloem in de hand.

Volgens Sharp is de macht van dictators afhankelijk van de wil van het volk om gehoorzaam te zijn. Maar als datzelfde volk besluit niet meer gehoorzaam te willen zijn, kan een regime afbrokkelen. Volgens de professor zijn er altijd zwakke plekken in de autoritaire structuren te vinden. Sharp: ‘Dictators zijn nooit zo sterk als ze zeggen dat ze zijn, en mensen zijn nooit zo zwak als ze denken te zijn.’

Het lijkt totaal onschuldig – een professor die tips geeft – maar dictators voelen zich duidelijk bedreigd: zijn boeken zijn in veel landen verboden (en worden toch binnengesmokkeld). Het Iraanse regime maakt zelfs een filmpje waarin Sharp CIA agent is, en Venezuela beschuldigt Sharp ervan paramilitairen te trainen.

Zelf is hij overigens bescheiden over de invloed die zijn werk heeft. ‘Als mensen mijn methoden gebruiken, ben ik blij. Maar er schrijven meer mensen over deze onderwerpen. Mensen die middenin de revolutie staan verdienen de credits,’ zegt hij  eind 2011 tegen nieuwszender Al Jazeera.

In 1983 richt Sharp de Albert Einstein Institution op. Voor zijn eerste boek, Gandhi Wields the Weapon of Moral Power (1960), schreef Albert Einstein namelijk het voorwoord, vandaar de naam.

Samen met zijn compagnon Jamila Raqib doet hij onderzoek naar geweldloos verzet, publiceert daarover en verspreidt educatieve materialen. In 2009 wordt Sharp geëerd met een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede. Die gaat dat jaar naar Barack Obama.