Lilia Weslaty

Internetactiviste en journaliste Lilia Weslaty stond aan de wieg van de revolutie in Tunesië. Weslaty groeit op in Tunesië in een volgens haar ‘a-politieke’ familie die zich niet durft uit te spreken over het regime. Ze haalt een master in klassieke talen, en geeft een jaar les. Ontevreden als ze is over het educatieve systeem- dat volgens haar vervuild is door de dictatuur- raakt ze steeds verder bevriend met andere ontevreden leeftijdsgenoten en wordt ze in 2008 actief ‘cyberblogger.’ Zo plaatst ze – anoniem – filmpjes op internet van Tunesiërs die gemarteld worden. Op Facebook, want langzaam maar zeker worden andere websites zoals Dailymotion, Youtube en haar blogs gecensureerd.

Momenteel werkt ze bij Nawaat.org, het weblog dat in 2004 is opgezet om een stem te geven aan onafhankelijke bloggers. Nawaat.org wordt door velen als katalysator van de Jasmijnrevolutie in Tunesie gezien. De website lekte documenten – Tunileaks – over corruptie en mensenrechtenschendingen in het land. Beelden over een corrupte familieclan, die het volk streng onder duim hield en zelf in luxe leefde, bereikten de Tunesiërs via internet en Al-Jazeera.  Volgens velen was dit het laatste zetje dat de bevolking – naast de hoge voedselprijzen en werkeloosheid – nodig had om in actie te komen.

Als eerbetoon aan activisten zoals Weslaty verkoos het Amerikaanse tijdschrift Time  ‘de demonstrant’ als persoon van het jaar in 2011. De eerste die persoon die aan dit profiel voldeed was de Tunesiër Mohamed Bouazizi. De 26-jarige straatverkoper die zichzelf in brand stak, waarna protesten in het hele land losbarstten.  ‘De betoger maakt geschiedenis’, schreef het blad.

Lila Weslaty wordt geportretteerd in de film Zero Silence.