Oleg Kashin

Oleg Kashin is een kritische journalist en blogger in Rusland. In november 2010 kost hem dat bijna zijn leven, als hij een paar meter voor zijn huis bijna wordt doodgeslagen. Sindsdien behoort hij tot de groep journalisten en activisten die in Rusland het zwijgen wordt opgelegd. ‘Journalistiek schrijven is voor mij een noodzakelijk middel, zonder wil ik niet leven.’

Kashin wil zichzelf eigenlijk niet teveel vergelijken met journalisten als Anna Politkovskaja en Paul Klebnikov, schrijft hij op de opiniepagina van de New York Times. ‘Zij zijn vermoord omdat ze diepgravende onderzoeksjournalistiek verrichtten, en geheime documenten openbaar maakten. Ik heb me nauwelijks beziggehouden met onderzoek naar mensenrechten.’ En daarom is de aanval op hem op een bepaalde manier nog verontrustender, zegt hij. Hij behoort tot een jonge groep journalisten die kritisch zijn op de politiek, en met name online veel kritiek uiten. De aanval op hem is een aanval op deze nieuwe groep journalisten.

Kashin groeit op in het badplaatsje Kaliningrad, in een bovenmodaal gezin: zijn moeder is arts, zijn vader zeeman. In het gezin worden veel boeken en kranten gelezen. Tijdens zijn jeugd krijgt hij veel mee van de ‘herstructurering’ van Rusland. In het dorpje wordt iedereen zeeman, en Kashin dus ook. Hij studeert hij op de Baltic Fishing Fleet State Academy en navigeert 15 jaar op zee. Maar de journalistiek lonkt.

Tijdens zijn studie schrijft Kashin al voor de krant Komsomolskaya Pravda in Kaliningrad. Eerst over zeevaart, maar steeds meer over ‘andere onderwerpen die hem meer en meer interesseren.’ In 2003 verhuist hij naar Moskou en stort zich volledig op de journalistiek. Hij schrijft jarenlang voor Kommersant en specialiseert zich in politieke jeugdbewegingen.

Na de aanval –Kashin is ervan overtuigd is dat het een mislukte moordpoging is – heeft Kashin meteen drie theorieën over wie er achter de aanval zit. De eerste is de gemeente van Khimki, een stadje tussen Moskou en Sint Petersburg. Kashin schreef kritische artikelen over de bouw van een snelweg dwars door het stadje, waar de bewoners fel tegen zijn.  De tweede mogelijke opdrachtgever is Andrei Turchak, de gouverneur van de Pskov regio. Kashin’s verwijt dat hij die positie enkel kreeg door zijn nauwe banden met het Kremlin schoten Turchak in het verkeerde keelgat, waarna hij Kashin online bedreigt. De derde hoofdverdachte is de jeugdbeweging Nashi, waarover Kashin regelmatig kritisch schrijft. Tot op de dag van vandaag is er niemand berecht.

Na de aanval vindt Kashin het moeilijk om objectief te schrijven, vertelt hij per email. Maar hij pakt het schrijven toch weer op, en gaat door met zijn werk. Zijn grote droom is dat ‘Rusland in het heden gaat leven in plaats van in het verleden, en dat hij een normaal leven in een normaal land kan gaan leiden.’