Sasha Volgina

Sasha Volgina is een moeder besmet met hiv/aids in Rusland. Het land heeft de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld, er zijn al zo’n 1 miljoen mensen geïnfecteerd. Maar het virus wordt gezien als een ‘ziekte van zondaars’. De overheid negeert het probleem, er zijn te weinig medicijnen. Sasha komt op voor de rechten van hiv-geïnfecteerden in haar land. “Hoeveel mensen moeten er besmet worden voordat er iets verandert?”

Verbazing in Sasha’s ogen. Ze heeft het waarschijnlijk al honderden keren moeten horen, maar het blijft duidelijk imponeren. Sasha staat in een talkshow, en haar tegenspreker, de voorzitter van een kinderrechtenorganisatie, ontkent ter plekke het bestaan van hiv/aids. “Geen enkel laboratorium in de wereld heeft ooit ontdekt dat het virus bestaat.” Sasha is een moment met stomheid geslagen, waarop iemand uit het publiek haar kans grijpt: “Het is een ziekte van drugsgebruikers. Waarom zouden wij moeten betalen voor jullie pleziertjes!” Sasha moet duidelijk slikken. Maar het is iets waar ze dagelijks mee te maken heeft. De ontkenning van haar ziekte. Het tekort aan medicijnen. Maar ook: de confrontatie met haar drugsverleden.

“We waren onwetende idioten,” legt Sasha uit in de film Sinner’s Disease. “We hadden geen idee waar heroïne ons heen zou leiden.” Het is de jaren negentig, de Sovjet-Unie valt uit elkaar. Er is geen eten, op straat heerst totale chaos. Intussen worden tonnen heroïne geïmporteerd. “Voor 2 dollar had je een shot. Er ontstond een soort epidemie van drugsgebruikende mensen.” Als er toen meer gedaan was aan preventie, was het virus veel minder groot geweest in Rusland, denkt Sasha. Nu is die in alle lagen van de bevolking verspreid.

In 2000 hoort Sasha dat ze zelf seropositief is, en wordt meteen geconfronteerd met het stigma dat er in Rusland heerst. Geboren in een activistisch nest – haar ouders waren ‘dissidenten’, tegenstanders van het Russische regime – begint ze met haar werk als activiste. Ze organiseert acties om aandacht te vragen voor het tekort aan medicijnen, eerst in Sint Petersburg, later in heel Rusland. En ze is een van de oprichters van de FrontAIDS beweging, die opkomt voor rechten van drugsgebruikers en andere kwetsbare groepen, toegang tot medicijnen en behandelingen in Rusland. Sasha verschijnt veel als woordvoerder in media.

Als ze zwanger raakt wordt haar drive om iets te veranderen alleen maar groter. “Je hebt niet alleen verantwoordelijkheid voor jezelf, maar ook voor een kind.” Ze gaat zich nog meer inzetten voor vrouwen en reproductieve rechten. Het nemen van de juiste medicijnen kan namelijk het verschil maken tussen een gezond kind, of een kind dat seropositief geboren wordt.

Inmiddels is Sasha zelf bevallen van een gezonde dochter. Ze strijdt nog steeds iedere dag voor de erkenning van de ziekte en het nastreven van haar grote droom: tolerantie voor mensen met hiv/aids, en gelijke toegang van behandeling voor iedereen die het nodig heeft.