A Matter of ACT Activisten 2013

De uitgebreide Engelstalige portretten van de A Matter of ACT activisten zijn verschenen in het speciale boekje A Matter of ACT - Ten Human Rights Heroes. Dit boekje is gratis te bestellen via de webshop van Amnesty International. Er worden alleen verzendkosten in rekening gebracht. Van iedere activist is er een verkorte versie van de portretten in het Nederlands op de site geplaatst. Klik op de onderstaande namen van de activisten om de portretten te lezen.

Robi Damelin

‘Dit is een van de moeilijkste brieven die ik ooit zal moeten schrijven. Mijn naam is Robi. Ik ben de moeder van David, die is gedood door uw zoon.’ Met deze emotionele woorden begint de brief van de Israëlische Robi Damelin in One Day After Peace aan de Palestijnse ouders van de sluipschutter die haar zoon heeft doodgeschoten. Robi Damelin weigert om slachtoffer te zijn. Lees meer over Robi Damelin.

Shin Dong-huyk

Shin Dong-hyuk (30), geportretteerd in  Camp 14: Total Control Zone werd geboren in een Noord-Koreaans concentratiekamp, waar werkslaven de rest van hun leven moeten doorbrengen. Hij is voor zover bekend de enige persoon die ooit uit zo’n kamp wist te ontsnappen. Nu werkt hij onvermoeibaar om de wereld te vertellen over de Noord-Koreaanse gruwelijkheden. Lees meer over Shin Dong-hyuk.

Victor Erofeyev

Schrijver Victor Erofeyev uit de documentaire  Russian Libertine, voelt de hete adem in zijn nek van extremistische groeperingen in Rusland. ‘Er is een burgeroorlog gaande tegen de mondige samenleving.’ Lees meer over Victor Erofeyev.

Aminetou Haidar

‘Ik wil bijdragen aan een betere maatschappij voor zowel Sahrawi’s als Marokkanen’, zegt Aminatou Haidar. Ze speelt een rol in de documentaire Sons of the Clouds, waarin de Spaanse acteur Javier Bardem het verhaal vertelt van het bijna veertig jaar oude conflict over de Westelijke Sahara. Lees meer over Aminatou Haidar.

Sergio Haro

Journalist Sergio Haro, geprotretteerd in de film  Reportero werkt in een van de meest gewelddadige conflicten ter wereld: de Mexicaanse drugsoorlog. Journalistiek impliceert in die omstandigheden voor hem automatisch ook een soort activisme. ‘Je kunt niet niets doen.’ Lees meer over Sergio Haro.

Frank Mugisha

Frank Mugisha (30) loopt voorop in de strijd voor de rechten van seksuele minderheden in Oeganda. De moord, twee jaar geleden, op zijn vriend en collega-activist David Kato uit de film  Call Me Kuchu heeft zijn motivatie alleen maar versterkt. Lees meer over Frank Mugisha.

Yoani Sánchez

Dat Yoani Sánchez (geportretteerd in de film  Forbidden Voices) echt aanwezig is op het Movies that Matter Festival is een klein wonder. Of misschien wel een groot wonder. Jarenlang probeerde ze vergeefs een uitreisvisum te krijgen, maar dat was niet weggelegd voor Cubanen die openlijk oppositie voeren tegen het communistische bewind. Lees meer over Yoani Sánchez.

Zhou Shuguang (Zola)

Activistisch blogger Zhou Shuguang gebruikt een lichte toon om de aandacht te vestigen op zware Chinese maatschappelijke vraagstukken. Hij is te zien in de film High Tech, Low Life. Lees meer over Zhou Shuguang (Zola).

Tep Vanny

‘Vrouwen van het meer’, worden ze genoemd. Het is een sprookjesachtige naam die geen recht doet aan de ontberingen van de vrouwen die vechten voor hun woningen langs het Boeung Kak-meer. Een van de ‘leading ladies’ is Tep Vanny, geportretteerd in  Even a Bird Needs a Nest, zegt: ‘Als we vandaag niet strijden, zullen we morgen sterven.’ Lees meer over Tep Vanny.

Salma

 Salma – een pseudoniem – is een gewone vrouw met een buitengewoon levensverhaal. Toen ze 13 jaar oud was, werd ze opgesloten in het huis van haar ouders in Thuvarankurichi, een klein dorpje in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Lokale moslimtraditie schrijft voor dat meisjes vanaf het moment dat ze ongesteld raken het huis niet mogen verlaten tot de dag dat ze trouwen. Lees meer over Salma.