Zhou Shuguang: De boze speelse krijger

Activistisch blogger Zhou Shuguang gebruikt een lichte toon om de aandacht te vestigen op zware Chinese maatschappelijke vraagstukken.

Alles veranderde in 2008 voor blogger Zhou Shuguang (32), beter bekend onder zijn internetnaam Zola. Dat jaar deed hij verslag van de manier waarop lokale functionarissen in Weng’an, een kleine plaats in het zuiden van China, probeerden de omstandigheden rond de dood van een 16-jarig meisje in de doofpot te stoppen. Het meisje was voor het laatst gezien in gezelschap van een familielid van een van de functionarissen.

De online woede over het uitblijven van een deugdelijk onderzoek dreef de toen 26-jarige groeteverkoper Zola ertoe op de motorfiets te stappen en 750 kilometer westwaarts te rijden naar Weng’an. Op zijn website deed hij verslag van de woede van de lokale bevolking.


‘Daarna veranderde alles. Maar dat was zoals ik had verwacht,’ vertelt Zola vanuit zijn huidige woonplaats Nieuw Taipei, Taiwan. Het bezoek aan zijn website steeg binnen een paar dagen van tweehonderd naar tweehonderdduizend mensen.

Risico

Slechts gewapend met zijn Samsung-zakcamera, een laptop en een handgeschreven kaart met daarop persoonlijke gegevens, koos Zola voor een riskante weg naar de roem. Hij behandelt reële vraagstukken, in tegenstelling tot wat er in China’s staatsmedia voor nieuws moet doorgaan. Dat nieuws is ‘rotzooi’, zegt Zola zelfverzekerd.

‘Ik denk nooit na over de risico’s,’ zegt hij. ‘Ik doe het gewoon. Er zijn niet veel mensen zoals ik, met zowel de technische vaardigheden om te bloggen als het gevoel voor een goed verhaal. Iedereen kan internet gebruiken, maar niet alle groeteverkopers kunnen blogger worden.’

Activist
Zola beschouwt zichzelf niet als een professioneel activist. ‘Alleen als een kwestie heel interessant is en ik het gevoel heb dat ik er iets aan kan veranderen door erover te berichten, word ik activist.’

Hoewel zijn toon tongue in cheek is, betekent dat niet dat hij geen woede voelt als hij onrecht aan de kaak stelt.

‘Nou en of ik boos ben als ik verslag doe van een verhaal. Maar ik probeer het op een andere manier te brengen. Sociale kwesties zijn erg donker, erg zwaar. Als ik daarover op een al te serieuze manier bericht, haken mijn vrienden en lezers wellicht af. Mijn doel is om aandacht te krijgen voor sociale vraagstukken, dus praat ik erover op een leuke manier. Zo zullen mensen mijn verhaal eerder accepteren en het helpen verspreiden.’

Open
In 2012 verhuisden Zola en zijn Taiwanese vrouw naar Taiwan. Vandaag de dag traint hij mensen in het omzeilen van de strikte censuur op het vasteland van China en in het werken als burgerjournalist en activistisch blogger. De Chinese staatscensuur blokkeert de toegang tot zijn website op het Chinese vasteland al sinds 2007.  

‘Veel mensen doen tegenwoordig verslag van kwesties en problemen,’ zegt Zola hoopvol. ‘Ze maken opnames met hun smartphones. Hierdoor gaan er vast en zeker dingen veranderen. China zal uiteindelijk een opener maatschappij worden.’

Door Remko Tanis

www.hightechlowlifefilm.com