Ala’a Basatneh

Ala’a Basatneh (1992), te zien in #chicago Girl, draagt ondanks haar jeugd een enorme verantwoordelijkheid. Vanachter haar computer in Chicago bemiddelt ze tussen Syrische burgerjournalisten die de misdaden van het regime van Bashar al-Assad vastleggen. Een verkeerd ingeschatte introductie kan dodelijke gevolgen hebben, want de Syrische geheime dienst ligt continu op de loer. Tot nu toe heeft Ala’a de schimmige figuren van haar Facebook-pagina weten weg te houden. Lees meer over Ala'a Basatneh.

Eufrosina Cruz Mendoza

Van de mannen in haar gemeenschap mocht ze geen burgemeester worden omdat ‘vrouwen hier niet bestaan’. Eufrosina Cruz uit Eufrosina's Revolution legde zich niet neer bij die discriminatie en binnen de kortste keren was zij voorzitter van het parlement van de Mexicaanse deelstaat Oaxaca, als eerste inheemse vrouw in de geschiedenis. Vorig jaar werd zij gekozen tot afgevaardigde in het nationale parlement van Mexico. Lees meer over Eufrosina Cruz Mendoza.

Meron Estefanos

Eritrese vluchtelingen die Israël proberen te bereiken worden ontvoerd, gegijzeld en gemarteld in de Sinaï-woestijn. Velen overleven het niet. Meron Estefanos probeert de internationale gemeenschap bewust te maken van deze wreedheden. Ze rekent erop dat de film Sound of Torture hieraan zal bijdragen: ‘Ik hoop dat de film fungeert als ambassadeur.’ Lees meer over Meron Estefanos. 

Ahmed Hassan

Drie jaar geleden veranderde het Tahrirplein in Cairo het leven van Ahmed Hassan, te zien in documentaire The Square, en vele andere Egyptenaren. In januari 2011 begon hier de opstand die duizenden mensen de straat op bracht en leidde tot de val van president Hosni Mubarak. ‘Ik hoorde mensen buiten schreeuwen,’ herinnert Hassan zich. ‘Ik zag veel politiemensen en een menigte...’ Lees meer over Ahmed Hassan.

Katia, Nadia en Masha

Pussy Riot ontstond eind 2011 op de golven van de groeiende onvrede over het bewind van de toenmalige premier Vladimir Poetin, die zijn zinnen had gezet op een derde ambtstermijn als president. De massale straatprotesten vertaalden zich in verrassende en ludieke acties. Hun verrassende optredens, te zien in Pussy Riot: A Punk Prayer, ontlokten een goedkeurende glimlach aan de omstanders. Lees meer over de dames van Pussy Riot.

Agripina Perea

De Colombiaanse activiste en restauranthoudster Agripina Perea (40) uit de film Disruption, is een vrouw met een missie. Zelf kreeg ze de kans via een spaarprogramma voor vrouwen een beter leven op te bouwen en sindsdien probeert ze zo veel mogelijk andere vrouwen ervan te overtuigen dat het programma een serieuze uitweg uit de armoede is. Lees meer over Agripina Perea.

Andrei Sannikov

Op de vraag wat het belangrijkste verlies is in zijn strijd tegen dictator Alexandr Loekasjenka antwoordt de voormalige Wit-Russische presidentskandidaat Andrei Sannikov, te zien in Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus: ‘Mijn land.’ Hoewel hij altijd zijn uiterste best deed om het landsbelang te dienen, kan Sannikov niet meer in Wit-Rusland wonen. Door voor zijn land te werken, is hij het verloren. Lees meer over Andrei Sannikov.

Jeremy Scahill

Jeremy Scahill bedrijft journalistiek op zo’n manier dat hij zijn eigen mening niet verhult. ‘De menselijke kant van het verhaal is de drijvende kracht van zijn verslaggeving,’ zegt collega Glenn Greenwald. Jeremy Scahill is de hoofdpersoon van de film Dirty Wars. We spraken met Glenn Greenwald, die samenwerkt met Scahill bij The Intercept, een online medium dat gefinancierd wordt door Pierre Omidyar. Lees hier het interview over Jeremy Scahill.

Inna Sjevtsjenko

De reacties zijn wisselend als Femen weer eens topless in actie komt. De een toont zich geschokt, een ander kan er wel om lachen. Maar ze laten niemand onverschillig. ‘Het is shocktherapie’, zegt Inna Sjevtsjenko, een van Femens leiders. Waar het enkel schreeuwen van leuzen weinig effect heeft, trekken vrouwen die publiekelijk de borsten ontbloten hoe dan ook de aandacht. Succes verzekerd, zie Everyday Rebellion. Lees meer over Inna Sjevtsjenko.Yves Yomb

‘Hier zijn we onder elkaar. Iedereen die je hier ziet, is gay.’ Deze woorden, uitgesproken in de documentaire Born This Way als een medewerker van Alternatives-Cameroun nieuwe cliënten verwelkomt in het centrum, moeten bevrijdend zijn als je je hele leven je seksuele identiteit hebt verborgen. Je te realiseren dat je niet alleen bent, zegt uitvoerend directeur Yves Yomb van Alternatives, geeft kracht en moed. Lees meer over Yves Yomb.