Sonita Alizadeh

Afghaanse kinderen kennen haar teksten uit hun hoofd. Rapper Sonita Alizadeh, te zien in Sonita, verwoordt het verdriet van honderdduizenden, vaak heel jonge meisjes in Afghanistan die jaarlijks, volgens een eeuwenoude traditie, als bruid worden verkocht aan meestal veel oudere mannen. Sinds zij ‘Brides for Sale’ op YouTube zette is Sonita een ster in Afghanistan. Ondertussen stelt het succes van de documentaire Sonita van de Iraanse filmmaakster Rokhsareh Ghaemmaghami, de jonge activiste in staat wereldwijd aandacht te vragen voor haar indringende boodschap: ‘Een meisje is geen stuk vee’. Lees meer over Sonita Alizadeh. 

William Binney

Bill - 'A Good American' - Binney wilde dat de National Security Agency (NSA) een surveillanceprogramma zou hanteren dat de privacy respecteert. Nadat hij de NSA gedesillusioneerd had verlaten, werd hij een uitgesproken criticus van zijn voormalige werkgever. Volgens het wiskundegenie heeft de NSA een ‘dataverzamelstoornis’. ‘We waren bezig onze democratie te ondermijnen. Daarvan wilde ik geen onderdeel zijn.’ Lees meer over William Binney. 

Ensaf Haidar

‘Wees moedig, wees brutaal. De geschiedenis wordt niet gemaakt door angsthazen,’ zegt een Saudische vrouwenrechtenactivist tegen haar gehoor in een Arabische Golfstaat. De woorden vatten de Saudische girl power samen die spreekt uit de documentaire Saudi Arabia: A Wind of Change. Een van de stemmen in de film is die van Ensaf Haidar, de vrouw van de Saudische blogger Raif Badawi en activist voor zijn vrijlating. Lees meer over Ensaf Haider.

Ye Haiyan

‘Een goed systeem krijg je door menselijke inspanning’, zegt Ye Haiyan. De activiste, ook wel bekend als Hooligan Sparrow uit de gelijknamige documentaire, beschouwt zichzelf als een van die mensen die het Chinese systeem moeten veranderen. Ze neemt het op voor de rechten van vrouwen en meisjes in haar thuisland China – ongeacht de gevolgen voor haar eigen vrijheid. Lees meer over Ye Haiyan. 

Oleg Khabibrakhmanov

Al is de Tsjetsjeense samenleving in de greep van de angst, het Russische Comité ter Voorkoming van Marteling zet ‘hoe dan ook’ de activiteiten in de regio voort. Oleg Khabibrachmanov, te zien in Chechnya, War Without Trace, is bij de ngo gespecialiseerd in Tsjetsjenië. ‘Garanties voor je veiligheid op het grondgebied van de Tsjetsjeense republiek zijn er niet.’ Lees meer over Oleg Khabibrakhmanov.

Consuelo Morales

Via haar religieuze roeping belandde Consuelo Morales, te zien in Kingdom of Shadows, in de wereld van de mensenrechten. Daar ontdekte ze dat het dienen van God en het dienen van de mens uitstekend samengaan. Al ruim twintig jaar leidt zij mensenrechtenorganisatie Cadhac in de Noord-Mexicaanse staat Nuevo León. De laatste jaren richt zij zich vooral op Mexico’s grootste probleem op dit vlak: de ruim 27 duizend desaparecidos (vermisten). Lees meer over Consuelo Morales. 

Fadimata Walet Oumar

Toen moslimextremisten het noorden van Mali overnamen, werd muziek verboden. Vier jaar lang zwegen in Timboektoe de instrumenten, terwijl muzikanten werden vervolgd voor het uitoefenen van hun vak. Zangeres Fadimata Walet Oumar, te zien in They Will Have to Kill Us First, vluchtte naar het buitenland. Zelfs in ballingschap in Burkina Faso bleef de bandleider van Tartit de Toeareg-vrouwen en -kinderen in de vluchtelingenkampen ondersteunen met muziek en onderwijs. ‘Muziek is voor ons therapie.’ Lees meer over Fadimata Walet Oumar.

Eliete Paraguassu

Eliete Paraguassu uit No Rio e no Mar! is een van de leiders van de lokale Vissersvakbond op het Braziliaanse eiland Maré. Ze wijdt haar leven aan de bescherming van de traditionele quilombola-visserscultuur in de Allerheiligenbaai in de deelstaat Bahia. Deze zwarte cultuur wordt bedreigd door de roekeloze activiteiten van de petrochemische industrie. ‘Men heeft geen idee hoe pijnlijk het leven van een vissersvrouw in de mangrove is. Niemand weet hoeveel leed de vernietiging van de zandbanken onze gemeenschappen veroorzaakt.’ Lees meer over Eliete Paraguassu. 

Parvez Sharma

Als homoseksuele moslim riskeerde filmmaker Parvez Sharma zijn leven toen hij zijn bedevaart naar Mekka vastlegde. Zijn film A Sinner in Mecca is een persoonlijke zoektocht waarin hij zijn geloof en seksualiteit probeert te verenigen. ‘Ik maak me niet meer druk over de vraag of de islam mij wil accepteren. De vraag is: kan ik de islam accepteren?’ Lees meer over Parvez Sharma. 

Nicole Tung en Janine di Giovanni

De film 7 Days in Syria volgt journalist Janine di Giovanni en fotograaf Nicole Tung op hun reis door het door oorlog verscheurde Syrië, eind 2012. De film vertelt aangrijpende verhalen van Syriërs in hun dagelijks leven en aan de frontlinie, maar ook een verhaal over journalistiek en opoffering. Nicole Tung: ‘Ik haatte het dat ik Syrië moest verlaten.’ Lees meer over Nicole Tung en Janine di Giovanni.