Andeel - Tickling Giants


Tijdens de Arabische Lente in Egypte begint een hartchirurg- die niet veel later de 'Egyptische Jon Stewart' genoemd zal worden- een satirische show: 'De Show'. De Moslimbroederschap, het leger, de nieuwe president: niemand wordt door zijn grappen gespaard. Een totaal nieuw fenomeen in het land waar het beledigen van politici streng verboden is. Andeel is vanaf dag één groot fan van de show, en wordt al snel aangenomen als vaste schrijver en cartoonist van het programma.

Als de Egyptenaren in 2011 massaal de straat opgaan, gebeurt het ondenkbare: hun dictator, Hosni Moebarak, treedt af. Vanaf nu zou iedereen vrij zijn en een vrije stem hebben.

Dat blijkt niet zo te zijn: weken later is de media nog steeds total shit. De media vertellen nog steeds leugens en manipuleren het volk. Reden voor Bassem Youssef- een hartchirurg uit Cairo- om zijn droom te verwezenlijken. Hij zegt zijn baan op om fulltime komiek te worden, en start het satirische programma Al Bernameg ('De Show'). Een ongekend fenomeen in Egypte: tot dan toe was het ten strengste verboden om grappen te maken over politici.

Het programma wordt al snel het meest bekende programma van het Midden-Oosten, met dertig miljoen kijkers per aflevering. Andeel is één van die kijkers. Vanaf de eerste dag dat 'De Show' is uitgezonden, volgt hij het met veel plezier en interesse. "Bassem zegt de dingen die wij onderling zeggen, maar nooit openbaar durven te maken. Hij zegt wat de mensen eigenlijk denken en vinden."

'De Show' is zo'n enorm succes, dat een nationaal Tv-station het programma onder zijn hoede neemt. Bassem en zijn vrienden krijgen een eigen studio, live-publiek en nemen een dreamteam aan van bevlogen mensen. Andeel is één van hen, en promoveert van vaste fan naar vaste schrijver en cartoonist van het programma. De satire en het sarcasme over de politiek vertaalt hij naar scherpe cartoons, die ook in de film Tickling Giants te zien zijn.

Intussen heeft de revolutie niet gebracht wat iedereen hoopte, en blijft vrijheid van meningsuiting en grappen maken een probleem. Al Bernameg is immens populair, maar ook controversieel. Het team, waar ook Andeel in werkt, voelt zich steeds vaker bedreigd. Zeker wanneer steeds meer journalisten en activisten in hun land achter de tralies belanden, het programma wekenlang niet mag uitzenden en de protesten voor hun studiogebouw steeds heviger worden.

Maar het jonge, positieve team van Al Bernameg is veerkrachtig en blijft de dreigingen van bovenaf bevechten met humor en komedie.

In 2014 is het programma Al Bernameg toch gestopt. Het programma was al weken stilgelegd rondom de verkiezingen, en het team had het gevoel dat het niet meer veilig was de satire te maken. Presentator  Bassem Youssef is gevlucht uit Egypte. De jonge cartoonist Andeel is vanuit Egypte doorgegaan met onafhankelijke journalistiek bedrijven en cartoons maken voor Mada Masr, een media-organisatie in Cairo van betrokken journalisten.