Mutang Urud - The Borneo Case


Mutang Urud groeit op in een van de oudste regenwouden van de wereld, in Maleisië. Maar als de regering de bomen massaal begint te kappen en het regenwoud verwoest voor de bouw van dammen, besluit hij op te staan en te vechten voor de rechten van zijn inheemse volk.

Mutang Urud is een eenvoudig man. Als kleine jongen leeft hij in de jungle van Sarawak: een eeuwenoud regenwoud op het Maleisische deel van Borneo. Hij kent de naam van elk stroompje water, weet zijn weg te vinden door het dichte bos en leeft van wat de natuur te bieden heeft. Net als zijn voorouders deden, van generatie op generatie.

Tot op een dag, in de jaren negentig, grote vrachtwagens het regenwoud binnenrijden, en mensen de eeuwenoude bomen massaal beginnen te kappen. De regering wil massaal tropisch hardhout exporteren, palmolieplantages aanleggen en dammen bouwen. Mutang ziet het met lede ogen aan, en kan niet anders dan opstaan en vechten voor de rechten van zijn inheemse volk. Samen met de Zwitserse activist Bruno Manser organiseert hij blokkades om de grote kapbedrijven tegen te houden. Als dat niet genoeg blijkt, reist hij de wereld over om internationaal de aandacht te trekken voor de misstanden in zijn thuisland. Hij spreekt met wereldleiders en de VN.

Bij thuiskomst in Maleisië wacht hem gevangenisstraf en marteling.  Als hij vrijkomt, ziet hij geen andere uitweg dan zijn geliefde thuis achter te laten en te vluchten naar Canada. Daar bouwt hij een nieuw leven op, trouwt en krijgt een dochter en een zoon.

Maar twintig jaar later laat het land waar hij is opgegroeid hem nog steeds niet los. Hij volgt het nieuws uit zijn geboortestreek op de voet via Radio Free Sarawak, een illegale radiozender die vanuit London gerund wordt door een Maleisische DJ en een Britste onderzoeksjournalist. In Maleisië zelf duldt de overheid namelijk geen tegengeluid.

Als hij hoort dat er twaalf nieuwe dammen worden gebouwd, waarvan er één de vallei waar hij opgroeide onder water zet, knapt er iets. Hij gaat terug. Wat hij daar aantreft, doorsnijdt zijn ziel: negentig procent van het regenwoud is verdwenen. “Het lijkt wel een woestijn”, zegt hij met tranen in zijn ogen. Zijn mede-stamgenoten zijn uit de jungle verdreven en in dorpjes gezet.

Dat is hierover zo ontzet, dat hij zijn activisme weer oppakt: hij gaat samenwerken met de Britse onderzoeksjournalist en een geschiedkundige om de Maleisische politici het vuur aan de schenen te leggen. Samen maken ze de massale ontbossing, corruptie en schending van de rechten van de inheemse bevolking tot wereldnieuws. "Het is essentieel dat we onze verhalen en herinneringen blijven vertellen, zodat we kunnen bewijzen dat dit land van ons is."