Twiggy Pucci Garçon - KIKI


Opgroeien als gekleurde LGBTQ-jongere in Amerika is niet altijd makkelijk. Vooroordelen, ziektes en slechte behandeling zijn aan de orde van de dag. In New York bindt een bijzondere subcultuur deze gemeenschap: de KIKI-scene. Met het spectaculaire 'Ballroom'- de dans die bekend werd door Madonna's 'Vogue' in de jaren negentig- versterken LGBTQ-jongeren hun identiteit en dansen problemen van zich af. Dat doen ze in speciale houses, die meteen je nieuwe familie zijn. Twiggy Pucci Garçon is father van één van de grootste KIKI Ballroom Houses in New York.

Twiggy Pucci Garçon groeide op in Virginia, in een 'stereotiepe en homofobe omgeving', vertelt hij in de film KIKI. Openlijk homoseksueel zijn was er niet ok, zeker niet als je bij de kerk zat. Toen Twiggy een jaar of vijftien was, begonnen mensen vragen te stellen. Waarom gedroeg hij zich zo vrouwelijk? Was hij soms gay? Als hij daarmee door zou gaan, hoefde hij niet meer naar de kerk te komen. "Dat deed veel pijn, iedereen die me kende wist: ik was altijd in die kerk."

Hij kwam uit de kast tegenover zijn moeder, die het in de eerste instantie niet accepteerde. "Het is vast een fase", zei ze tegen hem. Het bleek zeker geen 'fase', en toen zijn moeder veel over de LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer) begon te lezen, wist ze: dit is iets wat er gewoon bij hoort, mensen worden zelfs zo geboren. "Kennis is zo belangrijk hierin," vertelt ze. Ze steunde vanaf dat moment haar zoon en is trots op hem. Twiggy's vader heeft hem nooit meer geaccepteerd. Twiggy vertrok naar New York waar hij al dansend een essentiële rol zou gaan spelen voor de LGBTQ-gemeenschap.

Voor veel jongeren in de film KIKI is het verhaal van Twiggy nog mild. De meesten werden zonder pardon door hun ouders het huis uitgezet en belandden op straat. Sekswerk, geweld en HIV liggen op de loer. Zeker vijftig procent is HIV-positief. Twiggy: "Kijk, je hebt al die lagen die het lastig maken in deze maatschappij. Zwart zijn, gay zijn. Als je zwart bent en ook nog eens transgender zit je echt in een lastig pakket."

In een KIKI-house krijgen de jongeren een nieuwe familie. Begeleidt door een 'vader' en 'moeder', en samen met brothers en sisters, trainen de KIKI-leden keihard voor de spectaculaire KIKI-balls. Evenementen waar je je identiteit kunt laten zien én geld verdienen als je wint. Wie precies man of vrouw is, of zich mannelijk of vrouwelijk voelt, doet het niet toe. Als je jezelf maar kunt zijn. Hoe extravaganter, hoe beter.

Twiggy leidt de Opulent Haus of PUCCI, en is een soort voorman geworden voor de KIKI-beweging, waarover hij wereldwijd spreekt.  Daarnaast is hij Senior Programma Medewerker bij de True Colors Fund, waar hij strijdt voor dakloze LGBTQ-jongeren. Maar bovenal is hij een waanzinnig danser en voorbeeld voor de LGBTQ-jongeren waar hij mee samenwerkt. "De steun en liefde die we voor elkaar voelen helpt ons met tegenslagen. We are strong as fuck."