Thema's & Specials

Thema's & Specials 2017

Naast de jaarlijks terugkerende selecties, biedt het festival ieder jaar wisselende themaprogramma's en specials in samenwerking met derden. Hieronder een overzicht.

Cllimate at stake

Climate at stake

Wat in het buitenland gebeurt heeft effect op Nederland en andersom; klimaatverandering is daarvan het ultieme voorbeeld. In samenwerking met Ministerie van Buitenlandse Zaken presenteren we op 26 maart Climate at Stake met twee indrukwekkende films over de gevolgen van klimaatverandering: Before the Flood (National Geographic) en Sea Blind, én een feelgood film over wat mensen wereldwijd zelf doen: Tomorrow.

Mary Robinson, oud-president van Ierland en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, is dit jaar eregast van het festival. Zij geeft voorafgaand aan de vertoning van Before the Flood een inleiding over Climate Justice.

Combi-tickets voor deze dag kosten €19,50 (of €29,50 incl. lunch). Let op: Before the Flood en Sea Blind zijn Engels gesproken/of ondertiteld, Tomorrow is Frans gesproken en Nederlands ondertiteld. Zondag 26 maart van 10.15 tot 18.00 uur in Filmhuis 1. Lees meer over de films of koop hier direct kaarten.

LET OP: De film Tomorrow is inmiddels uitverkocht. Je kunt nu nog een combiticket kopen voor Before the Flood en Sea Blind voor de voordelige prijs van 10 euro!

Weapon of Choice

Weapon of Choice

Nieuw dit jaar op het Movies that Matter Festival: het programma Weapon of Choice. Het festival nodigde vijf prominente Nederlanders uit een film te kiezen waarvan zij overtuigd zijn dat iedereen die gezien moet hebben. Films die onze blik op de wereld veranderen. Voorafgaand aan de vertoning, worden zij in de zaal live geïnterviewd over hun leven, werk en keuze voor deze specifieke film.

Cabaretier en radiomaker Micha Wertheim kiest voor Bogota Change (28 maart) over een charismatische Colombiaanse politicus. Actrice en regisseur Sanne Vogel gaat voor de aangrijpende speelfilm I, Daniel Blake (29 maart) van Ken Loach. Linda Polman, journalist, laat met de documentaire You’ve Been Trumped (30 maart) zien hoe een Schots dorp in verzet kwam tegen een projectontwikkelaar-from-Hell: Donald Trump. De speelfilm Crash (31 maart) is de keuze van presentatrice en politica Sylvana Simons. Actrice Hanna Verboom toont The Man who Mends Women (26 maart) over de doorzettingskracht van een Congolese dokter die een gemeenschap weer hoop geeft.

festival vanaf de bank

Omroep VARA is al sinds 1996 mediapartner van het Movies that Matter Festival, voorheen het Amnesty International Film Festival. Dankzij deze samenwerking hoeven liefhebbers van movies that matter niet per se naar Den Haag af te reizen, maar kunnen ook thuis genieten van films die ertoe doen.
Zo zendt de VARA op NPO2 van 29 maart t/m 1 april iedere avond om 23 uur een film uit die eerder op het festival te zien is geweest;
woe 29 mrt VARA-Audience Award 2016 Frame by Frame
do 30 mrt Nice People
vr 31 mrt de speelfilm Dheepan
za 1 apr de speelfilm Ida

De VARA looft bovendien jaarlijks een prijs uit aan de door het publiek verkozen festival-favoriet.

Daarnaast presenteert NPO2Doc ook een week lang een festivalprogramma met tal van films en interviews met regisseurs. Kijk voor diverse eerder op het festival vertoonde online films hier 2doc.nl en hier voor interviews met regisseurs van films die nu op het festival te zien zijn.

 

Spijkers met Koppen

spijkers met koppen @ mtmf

Voor het derde jaar verhuist het populaire VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen ter gelegenheid van het festival naar het Haagse Spui. Kom naar de live uitzending in de foyer van Theater aan het Spui op zaterdag 25 maart, van 12-14.00 uur! Gratis toegang

We zijn erg enthousiast aan te kunnen kondigen dat Stef Bos in het programma komt optreden!

Freedom films

Het Vfonds is één van onze hoofdpartners. Tijdens het Movies that Matter Festival 2017! laten zij in het Het Nutshuis drie 'freedom films' zien: 'DIY Country' over de strijd van pro-Russische separatisten, 'The Good Postman' over een man die vluchtelingen een warm welkom geeft in zijn bijna uitgestorven dorp en 'Liberation Day' die een radicale band die als eerste band ooit op mag treden in Noord-Korea toont. Door deze films zien wij in ieder geval weer in dat we onze vrijheid niet voor lief moeten nemen!

 

Amnesty Selection

Op ons Movies that Matter Festival 2017! worden vier volgens Amnesty International Nederland urgente documentaires vertoond. De onderwerpen die centraal staan in deze documentaires zijn precies de onderwerpen waar Amnesty zich hard voor maakt. Zo komt racisme aan bod in de film 'Ik alleen in de klas', worden conservatieve traditities ingeruild voor het moderne leven in 'Barakah meets Barakah, A Chadian Tragedy' en wordt het welbekende vluchtelingendilemma in beeld gebracht in de documentaire 'The Girl Who Saved My Life'.