Winnaars A Matter of Act

Winnaars Movies that Matter Festival 2017

Van vrijdag 24 maart tot en met zaterdag 1 april vond in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui het jaarlijkse Movies that Matter Festival plaats. Op zaterdag 1 april werd de VARA Publieksprijs toegekend aan de speelfilm Bram Fischer van Jean van de Velde. Eerder die week werden diverse prijzen uitgereikt aan filmmakers en activisten die met hun films ogen openen en onze blik op de wereld scherper stellen.

Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, reikte een internationale jury twee prijzen uit. De Gouden Vlinder voor Beste Film (€ 5.000,-) ging naar Hissein Habré - A Chadian Tragedy van regisseur Mahamat-Saleh Haroun. In de film geeft hij een stem aan de slachtoffers van het gewelddadige regime van Hissein Habré, voormalig dictator van het Afrikaanse Tsjaad. De A Matter of ACT Human Rights Award (€ 5.000,-) ging naar Saliha Ben Ali uit de documentaire The Empty Room. Haar zoon verliet België om in Syrië de wapens op te pakken, waar hij kwam te overlijden. Nu zet Saliha zich in om te voorkomen dat meer jongens besluiten hetzelfde pad te bewandelen.

De Camera Justitia-jury kende een Zilveren Vlinder (€5.000,-) toe aan Algo Mio - Argentina's Stolen Children van de regisseurs Jenny Hellmann en Regina Mennig. Zij volgden Hilario en Catalina, slachtoffers van de Argentijnse militaire junta, ten tijde van de moeilijke rechtszaken tegen hun pleegouders. Volgens de jury toont de film overtuigend de verschillende perspectieven van het verhaal en laat het publiek zich telkens weer afvragen wat nu gerechtigheid is. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het vfonds.

Het festivalpubliek verkoos dit jaar Bram Fischer van Jean van de Velde tot festivalfavoriet. De film gaat over de gelijknamige advocaat van onder anderen Nelson Mandela. Bram Fischer werd door Septemberfilm op 13 april in de bioscopen uitgebracht. De VARA Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,-.

Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde de speelfilm The Citizen van Roland Vranik met de Students’ Choice Award (€ 1.500,-). Deze ontroerende speelfilm vertelt het verhaal van de Afrikaanse vluchteling Wilson, die in Hongarije woont en daar graag staatsburger wil worden.

De MovieZone MtM Award, de prijs van de jongerenjury van EYE en het Movies that Matter Festival, ging dit jaar naar de film Stranger in Paradise van Guido Hendrickx. Uit het juryrapport: "De film roept discussie op over een serieuze zaak en laat je vertwijfeld achter over het onmenselijke vluchtelingenbeleid. Wij denken dat het tijd is om angsten opzij te zetten en het gesprek aan te gaan".