Opening tiende Haagse editie Movies that Matter Festival

Op vrijdagavond 23 maart opende Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, de tiende Haagse editie van het Movies that Matter Festival. De burgemeester zei trots te zijn op het feit dat het festival in Den Haag plaatsvindt. Krikke benadrukte het belang van het festival voor de Hofstad en gaf aan er vertrouwen in te hebben dat het festival een groot en divers publiek zou aantrekken.

Na de mooie woorden van de burgemeester was het woord aan Dirk van der Straaten, artistiek directeur van Movies that Matter. Hij wees erop dat het festival, met bijna zeventig films, vele nagesprekken en speciale programma’s, dit jaar records breekt met het educatie-filmprogramma dat door bijna 10.000 scholieren wordt bezocht.  Daarvan maken rond de 2000 mbo-scholieren voor het eerst kennis met een ‘film die ogen opent’.

Met films die persoonlijke verhalen vertellen, gaat het festival verder waar het nieuws ophoudt. Van der Straaten wil met de filmselectie van dit jaar proberen mensen uit hun eigen ‘nieuws-bubbel’ te halen en een andere blik te geven op de werkelijkheid.

Na de toespraak van de artistiek directeur werd het publiek uitgedaagd deel te nemen aan een nep-rechtszaak tijdens een korte sketch. Hierin werd op ludieke wijze verwezen naar onderwerpen uit de openingsfilm zoals de complexiteit van rechtspraak en de niet altijd even bevredigende of rechtvaardige uitkomst van rechtszaken. Daarna was het tijd voor de openingsfilm Aus Dem Nichts.

In deze film zien we hoe het leven van de jonge moeder Katja instort wanneer haar man en jonge zoon omkomen bij een bomaanslag. Ze is vastbesloten gerechtigheid te vinden, binnen óf buiten de rechtszaal. Aus dem Nichts – zowel een rechtbankdrama als een wraakverhaal – won de Golden Globe 2018 voor beste buitenlandse film.

Na afloop was er muziek met visuals van audio-visueel collectief Urbi et Orbi.

Aus Dem Nichts is nog te zien op vrijdag 30 maart om 19:30 uur in Theater aan het Spui Grote Zaal en op zaterdag 31 maart om 19:00 uur in Theater aan het Spui Kleine Zaal.