Terugblik MtMF18

Terugblik

Helaas zit het er alweer op! Wij kijken met trots terug op een geslaagd festival, waarmee we een recordaantal van 27.000 bezoekers trokken! Wij danken van harte het publiek, onze gasten, meer dan honderd vrijwilligers, stagiairs, samenwerkingspartners en financiers voor het mogelijk maken van deze mooie week. Bekijk hier een videoverslag van het festival door Den Haag FM.

Op zaterdag 31 maart sloten we het festival af met een bruisend feest met muziek van The Dawn Brothers. Eerder die dag werd de BNNVARA Publieksprijs uitgereikt aan de inspirerende documentaire City of Joy over Congolese vrouwen die pijn omzetten in kracht. Jane Mukunilwa en Christine Schuler helpen in het Congolese opvangcentrum ‘City of Joy’ vrouwen die slachtoffer zijn van verkrachting om hun trauma’s te verwerken, zelfvertrouwen te krijgen en leiders te worden in hun gemeenschap. 

Inspirerende gasten
Krachtige vrouwen waren dit jaar goed vertegenwoordigd op het festival, met bijzondere films van vrouwelijke makers en activisten als Jaha Dukureh (winnaar Activist Human Rights Award), die zich inzet tegen vrouwenbesnijdenis en Naila Ayesh, leider van de Palestijnse geweldloos verzetsbeweging.

Zoals ieder jaar ontvingen we tal van prominente, inspirerende gasten uit binnen- en buitenland, onder wie Jair Candor, die zich inzet om inheemse stammen te beschermen en houtkap in de Amazone tegen te gaan en de Syrische homorechtenactivist Mahmoud Hassino. De eregast van het MtMF18 was dit jaar de Zuid-Afrikaanse Kumi Naidoo, anti-apartheidsactivist en voormalig directeur van Greenpeace International. Hij verzorgde verschillende inleidingen en nam deel aan zgn. 'ronde tafel'-gesprekken met de activisten.

Verdieping
Het internationale film- en debat festival biedt naast vele mooie films ook een uitgebreid verdiepingsprogramma met talkshows, nagesprekken, workshops en masterclasses. Zo was er een gesprek met voormalig D66-politica Lousewies van der Laan, bij de film Risk. En schoof oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker aan na de vertoning van Numéro Une om te praten over de positie van vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven.

Expo's
Ieder jaar biedt het festival naast vele film- en debatprogramma’s ook gratis toegankelijke exposities en live muziek. Ter gelegenheid van het jubileum van 30 jaar Sacharovprijs organiseerde het Europees Parlement in samenwerking met Magnum Photos een fototentoonstelling in het Atrium over het leven en werk van vier verschillende activisten en Sacharov Fellows. Op het Spuiplein was de bijzondere tentoonstelling State of Being te zien van fotograaf Anoek Steketee. Zij portretteerde staatlozen in Nederland.

De volgende editie van het Movies that Matter Festival vindt plaats van 22-30 maart 2019.