The Women of
Venezuelan Chaos

Magnum Photos

30 Years Sacharov Prize

In 1988 werd de Sacharovprijs voor het eerst uitgereikt aan de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela en Anatoli Marchenko, dissident uit de Sovjet-Unie. Het Europees Parlement reikt de prijs jaarlijks uit aan personen die zich op bijzondere wijze inzetten voor mensenrechten wereldwijd. Het Movies that Matter Festival verwelkomde in eerdere jaren Sacharovprijs-winnaars als de Iraanse filmmaker Jafar Panahi (This is Not a FIlm, Taxi) en de Congolese arts Denis Mukwege (The Man Who Mends Women).

Dit jaar vieren we op het festival in samenwerking met het Europees Parlement het dertigjarig bestaan van de Sacharovprijs met een speciale vertoning van de film The Women of Venezuelan Chaos op dinsdag 27 maart. In dit portret over het in wantoestand verkerende Venezuela, zien we door de ogen van vijf vrouwen hoe zij het hoofd boven water proberen te houden. In 2017 reikte het Europees Parlement de Sacharovprijs uit aan de  democratische oppositie in Venezuela. Na afloop van de vertoning is er een nagesprek met internationale gasten.

Magnum Expo: They Defend our Freedoms
Ter gelegenheid van het jubileum organiseerde het Europees Parlement in samenwerking met Magnum Photos een fototentoonstelling over het leven en werk van vier verschillende activisten en Sacharov Fellows. Deze bijzondere expositie, met werk van fotografen Jérôme SessiniBieke DepoorterEnri CanajNewsha Tavakolian is in het kader van het festival van 6-19 en 26-31 maart te zien in het Atrium in Den Haag.