State of Being

Expo
& Talkshow

STATE OF BEING

Staatlozen hebben geen officiële nationaliteit, geen paspoort en geen rechten. Formeel bestaan ze niet. Daardoor kunnen ze geen onderwijs volgen, mogen ze niet werken, hebben ze geen toegang tot medische zorg, en kunnen ze niet reizen, trouwen of een bankrekening openen. Sommige mensen zijn staatloos geboren, anderen worden staatloos in de loop van hun leven. In Nederland zijn ongeveer 10.000 staatlozen. Wereldwijd zijn dat ongeveer 10 miljoen.

Fotograaf Anoek Steketee portretteerde staatlozen in Nederland, jong en oud, in Nederland of elders geboren - een kwetsbare groep mensen die vastlopen in de Nederlandse bureaucratie. De portretten zijn onderdeel van de fotoserie Document Nederland, dat in opdracht van het Rijksmuseum is gemaakt. Tijdens het Movies that Matter Festival zal de tentoonstelling te zien zijn op het Spuiplein.

Op dinsdag 27 maart om 20:30 uur organiseren we samen met UNHCR Nederland en Humanity House een speciale talkshow over staatloosheid. Met o.a. Andrea Vonkeman, directeur van de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR in Nederland en fotograaf Anoek Steketee. Moderator: Bahram Sadeghi. Lees hier meer.

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, Open Society Foundation, Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK), Humanity House, Just Peace en Movies that Matter.