Engel in het Suikerriet

Besloten
vertoning

Engel in het Suikerriet

Op woensdag 28 maart presenteert stichting Solidaridad op het festival een besloten vertoning van de film Engel in het Suikerriet van de Nederlandse regisseur Godelieve Eijsink.

De afgelopen decennia zijn duizenden rietkappers in Midden-Amerika een pijnlijke dood gestorven aan een mysterieuze nierziekte. Waarom sterven zij zo jong? Deze vraag onderzoekt dokter Jarquín, zelf kind van een suikerboer met nierfalen. Heeft het te maken met de loodzware  omstandigheden waarin zij moeten werken?

Om gedegen onderzoek te doen heeft hij de medewerking van de suikerindustrie nodig, en die is in Midden-Amerika oppermachtig en niet erg veranderingsgezind. Gelukkig is er één fabrikant in El Salvador, de directeur van suikerfabriek El Angel, die wel wil praten. En zo kunnen Jarquín en zijn collega’s een project opzetten om de werkomstandigheden van de kappers te verbeteren. Maar hoe doe je dat als niet alleen de fabrikanten maar ook hun voormannen al jaren volgens vaste patronen werken? 

Engel in het Suikerriet gaat over verduurzaming van een van de grootste landbouwproductieketens ter wereld. Maar de film vertelt vooral hóe moeilijk de weg naar verandering is, hóe moeilijk het is om oude vertrouwde gewoontes te doorbreken, zèlfs als het voor je eigen bestwil is.