Award winnaars

MtMF18

Winnaars MtMF18

Het festival zit er weer op! Wij blikken terug op een zeer geslaagd festival, waarmee we een record aantal van 27.000 bezoekers trokken. Negen dagen lang konden festivalbezoekers ruim zeventig films zien, VR cinema ervaren en bijzondere gasten uit binnen- en buitenland ontmoeten.

Het festivalpubliek bekroonde de documentaire City of Joy met de BNNVARA-publieksprijs. Deze inspirerende film vertelt het verhaal van Congolese vrouwen en meisjes die slachtoffer waren van verkrachting tijdens het conflict in de Democratische Republiek Congo. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 gaat naar filmmaker Madeleine Gavin.

Dutch Movies Matter
Maar liefst vier Nederlandse films beleefden hun wereldpremière op het festival deze week: de BNNVARA documentaires De verloren kinderen van het kalifaat van Sinan Can en Het Schoonmakersparlement van Leon Verdonschot; The Bastard van Floris-Jan van Luyn en Onderkomen. Deze films waren te zien in het nieuwe competitieprogramma Dutch Movies Matter, met films van Nederlandse makers. De films dongen mee naar de Gouden Vlinder en € 5.000 euro. Deze werd op uitgereikt aan filmmaker Floris-Jan van Luyn voor zijn documentaire The Bastard.

Gouden Vlinders
Eerder in de week werden de Gouden Vlinders in de twee competitieprogramma’s Activist en Camera Justitia uitgereikt. De Gouden Vlinder Activist Award, de mensenrechtenprijs van het festival, bestaande uit de Gouden Vlinder en € 5.000 ging naar activist Jaha Dukureh uit de film Jaha’s Promise. In deze film zien we de hoe zij een dappere strijd voert om een einde te maken aan vrouwenbesnijdenis in Gambia. De Activist Documentary Award bestaande uit de Gouden Vlinder en € 5.000 ging naar filmmaker Joe Piscatella voor zijn film Joshua: Teenager vs. Superpower, over een groep tieners uit Hongkong die het opnemen tegen China tijdens de ‘Paraplu-revolutie’.  Piscatella kreeg voor deze film ook de MovieZone MtM Award van de jongerenjury.

Camera Justitia
De Camera Justitia Award, bestaande uit de Gouden Vlinder en € 5.000 euro voor de beste film uit de Camera Justitia competitie ging naar filmmaker Alberto Arnaut voor zijn documentaire Armed to the Teeth: een ijzingwekkende en hartverscheurende reconstructie van de moord op twee studenten door het Mexicaanse leger in 2010. Wanneer Jorge en Javier op een avond op het punt staan uit te gaan, worden ze doodgeschoten door militairen die achter criminelen aan zitten. Familieleden gaan op zoek naar de waarheid en gerechtigheid, maar de cover-up reikt tot op de hoogste niveaus.

Students' Choice
De studentenjury van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag bekroonde de film I Am Not a Witch met de Students’ Choice Award. De film gaat over de negenjaar oude Shula uit Zambia. Op een dag wordt ze zomaar beschuldigd van hekserij en komt terecht in een speciaal kamp voor heksen.

Het Movies that Matter vindt volgend jaar plaats van vrijdag 22 t/m zaterdag 30 maart.