Winnaars #MtMF19

Winnaars #MtMF19

Helaas zit het Movies that Matter Festival er al weer op. We blikken terug op een succesvol festival, met negen dagen lang indrukwekkende films en inspirerende nagesprekken, exposities, VR Cinema en nog veel meer. Tijdens de Best of #MtMF19 op zaterdag 30 maart maakte filmmaker en presentator Elena Lindemans de winnaar van de BNNVARA Publieksprijs bekend. Het publiek koos dit jaar voor de eye opening film Ghost Fleet, uit de Activist Competitie.

BNNVARA Publieksprijs
De BNNVARA Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 gaat naar regisseurs Shannon Service en Jeffrey Waldron voor hun film Ghost Fleet over moderne slavernij in Thailand. De film toont hoe duizenden mannen er worden gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten; ze zijn onbetaald en zijn soms jarenlang van huis.

Activist
Ghost Fleet viel twee keer in de prijzen tijdens het festival: de film won ook de Activist Documentary Award en € 5.000 voor de beste documentaire uit de Activist competitie. Shakila Ibrahimkhail uit de film Facing the Dragon van regisseur Sedika Mojadidi ging naar huis Activist Human Rights Award en € 5.000. In Facing the Dragon weigeren twee vrouwen zich de mond te laten snoeren in het door mannen gedomineerde Afghanistan. Nilofar Ibrahimi, een van de weinige vrouwen in het Afghaanse parlement, en journaliste Shakila Ibrahimkhail moeten overleven in een land ‘waar het patriarchaat de pan uitrijst’. 

Camera Justitia
Tijdens de Camera Justitia Night reikte juryvoorzitter Ivar Nijhuis de Camera Justitia Award uit aan Mads Brügger voor zijn spraakmakende documentaire Cold Case HammerskjöldIn deze film probeert Brügger samen met privédetective Göran Bjorkdahl het mysterie rond de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld te ontrafelen. Hun speurtocht leidt hen naar iets dat veel groter is dan de moord op een VN-topman. 
Cold Case Hammerskjöld is vanaf 4 april te zien in de Nederlandse bioscopen en online via Picl (distributie: Cinema Delicatessen).

Dutch Movies Matter
Voor het tweede jaar op rij konden films van Nederlandse makers meedingen naar de Ducth Movies Matter Award. In deze competitie beleefden maar liefst vier Nederlandse films hun wereldpremiere: de BNNVARA productie Stad van twee lentes van Laurens Samsom en Frederick Mansell, de documentaires Drømmeland van Joost van der Wiel From Ghetto to Parliament van Thimaud de Driesen en de BNNVARA documentaire Daddy and the Warlord van Shamira Raphaëla en Clarice Gargard. Ook in de Activist competitie had een Nederlandse documentaire zijn wereldpremiere op het festival: Onverharde weg naar vrede van regisseur Jaap van 't Kruis.
Tijdens de Dutch Movies Matter Night reikte juryvoorzitter Silvia van der Heiden de Dutch Movies Matter Award, met een bedrag van € 5.000 uit aan winnende regisseur Sacha Polak voor haar film Dirty God.
Het competitieprogramma Dutch Movies Matter werd ondersteund door auteursrechtenorganisatie VEVAM.

Students' Choice
De Students’ Choice competitie kwam dit jaar tot stand in samenwerking met de Universiteit Leiden. Een studentenjury bekroonde de documentaireThe Feeling of Being Watched met de Students’ Choice Award (en € 1.500).

De volgende editie van het Movies that Matter Festival vindt plaats van vrijdag 20 t/m zaterdag 28 maart 2020.