terugblik movies that matter festival 2013

Het Movies that Matter Festival beleefde van donderdag 21 tot en met woensdag 27 maart 2013 zijn vijfde Haagse editie. De centraal gelegen locaties Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui boden een podium aan dit film- en debatfestival waar speelfilms en documentaires over mensenrechten, vrede en vrijheid centraal staan. Het festival trok dit jaar meer dan 21.000 bezoekers, een stijging van 30% ten opzichte van 2012, en een ruime verdubbeling sinds het festival in 2009 vanuit Amsterdam naar Den Haag verhuisde.

 

Bij het merendeel van de circa honderdtachtig filmvertoningen werden talkshows, debatten en interviews met gasten uit binnen- en buitenland georganiseerd.
Tal van vooraanstaande media, waaronder het NOS Journaal, Pauw & Witteman, RTL Nieuws, Trouw, NRC en de Volkskrant besteedden aandacht aan uiteenlopende films en inspirerende gasten. Onder hen bevonden zich onder anderen de Cubaanse blogster Yoani Sánchez, de Noord-Koreaanse Shin Dong-hyuk, voorzitter van het VN-Comité voor de Mensenrechten Zonke Majodina, minister Lilianne Ploumen en Prinses Mabel van Oranje.

Met trots presenteerde het festival dit jaar de openingsfilm The Act of Killing, in de - internationale - pers beschreven als ‘Unforgettable, unmissable and horribly brilliant’ en ‘van evident historisch en filmhistorisch belang’. Alle vertoningen van deze documentaire raakten uitverkocht. Dit gold ook voor diverse andere spraakmakende films uit het programma.

Evenals in eerdere edities, bracht het festival dit jaar de hoofdprogramma’s A Matter of ACT en Camera Justitia, diverse thema- en ‘the best of’ programma’s en het op scholieren gerichte programma Young Amnesty Film Days, dat een recordaantal scholieren en studenten bereikte.

Tot de zgn. specials op het festival behoorde deze editie - naast dagelijkse muziekoptredens - onder meer een gecombineerd dans- en filmprogramma uit Iran, een fotoexpositie van World Press Photo winnaar Rob Hornstra en de mogelijkheid een human rights tattoo te laten zetten. Bovendien presenteerde het festival in het kader van het Nederland-Rusland jaar 2013 een uitwisselings-programma met het Stalker International Film Festival uit Moskou.

 

Mediapartners VARA en Holland Doc zonden gedurende de festivalweek diverse movies that matter uit waardoor ook buiten Den Haag een omvangrijk publiek bereikt werd.

 

WINNAARS 2013

A Matter of ACT Awards

Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, kende de internationale jury

de eerste Gouden Vlinder, de A Matter of ACT Human Rights Award (€ 5.000), toe aan activiste Tep Vanny uit Even a Bird Needs a Nest. Tep Vanny verzet zich tegen de gedwongen huisuitzettingen door de overheid in Cambodja.
De tweede Gouden Vlinder (€ 4.000), de prijs voor de beste documentaire uit de A Matter of ACT competitie, ging naar Camp 14: Total Control Zone van Marc Wiese. 

De jury kende een Special Mention toe aan One Day After Peace van Erez Laufer en Miri Laufer.


Camera Justitia Award

De Zilveren Vlinder (€ 5.000) voor de beste film over mensenrechten en gerechtigheid toe aan regisseur Kimberly Bautista van Justice for my Sister.

MovieZone All Rights Award

De speelfilm Wadjda van Haifa Al-Mansour won de MovieZone All Rights Award. De winnaar van de MovieZone All Rights Award 2013 (i.s.m. EYE) ontvangt €1.500.
Een Special Mention ging uit naar The Act of Killing van Joshua Oppenheimer.

Students’ Choice Award

Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde Camp 14: Total Control Zone van Marc Wiese met de Students’ Choice Award, ter waarde van €1.000.

VARA Publieksprijswinnaar was de documentaire One Day After Peace van Erez Laufer en Miri Laufer.

Wij danken onze partners, in het bijzonder de hoofdpartners Amnesty International en het vfonds, en de Gemeente Den Haag, financiers, de filmmakers, gasten, vrijwilligers en alle andere betrokkenen dankzij wie wij terug kunnen kijken op deze geweldige editie het festival.