Iraq: War, Love, God & Madness - Q&A met Mohamed Al-Daradji

Iraq: War, Love, God and Madness
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zaterdag 26 maart 2011 - 14:00

Actrice en Volkskrant-columniste Nazmiye Oral interviewt regisseur Mohamed Al-Daradji.

 

Regisseur Mohamed Al-Daradji is medeoprichter van de veelgeprezen filmorganisatie Human Film & Iraq Al-Rafidain. Mohamed studeerde film op de Media Academie in Hilversum, voordat hij naar Engeland verhuisde om twee masters in cinematografie en regisseren voltooide. Na de val van Saddam Husseins regime in 2003, keerde Mohamed terug naar Irak om zijn eerste speelfilm Ahlaam te maken. Ahlaam werd op 125 internationale filmfestivals vertoond, ontving 23 prijzen en was de Irakese inzending voor de Oscars en de Golden Globe in 2007. In 2009 draaide hij de internationaal geroemde speelfilm Son of Babylon, die op het Sundance Film Festival en het filmfestival van Berlijn werd vertoond, waar het de Amnesty International Film Award en de Peace Prize ontving. Gelijk met Son of Babylon lanceerde Mohamed de Iraq's Missing Campaign, een internationale campagne om aandacht te vragen voor de meer dan anderhalf miljoen ontheemde mensen in Irak.

 

Nazmiye Oral (Hengelo, 28 mei 1969) studeerde aan de Kunstacademie in Arnhem en volgde een opleiding aan het Amsterdamse Binger Film Institute.

Als actrice was ze onder andere te zien in de tv-series Combat en Baantjer, de films Oesters van Nam Kee (2002) en Het Zuiden (2004) en in voorstellingen van Theater van het Oosten en het Nationaal Toneel. In 2003 deed ze mee aan de Gesluierde Monologen, waarbij islamitische vrouwen over intimiteit, liefde en seksualiteit vertellen. Sinds datzelfde jaar schrijft ze een column voor de Volkskrant.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen