The Light in her Eyes - Panelgesprek

Light in Her Eyes, The
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zaterdag 24 maart 2012 - 19:45

De discussie na afloop van de film The Light In Her Eyes gaat over 'islamitisch feminisme'. Grijpen de hoogopgeleide vrouwen de politieke veranderingen in hun land (Syrie) aan om meer vrijheden af te dwingen? Welke rol spelen de geportretteerde vrouwen in de ontwikkelingen in Syrië op dit moment? Kunnen we inderdaad spreken van 'feminisme'? De sluier geeft hen meer bewegingsvrijheid, maar tegen welke grenzen lopen deze vrouwen aan?

 

Laila al-Zwaini is arabiste en juriste van Nederlands-Iraakse afkomst. Zij woonde en werkte enige jaren in Irak, Egypte en Jemen voor wetenschappelijk onderzoek en rechtsstaatopbouw, en reist sindsdien veelvuldig naar het Midden-Oosten. Recentelijk verbleef ze in Afghanistan als staflid van de Verenigde Naties. Laila is gespecialiseerd in thema’s als sharia, rechtsontwikkeling, stammen en (islamitische) vrouwenrechten. Haar kennis hierover deelt ze middels academische publicaties, media, gastcolleges, en beleidsadviezen in binnen- en buitenland. Sinds enige jaren adviseert zij ook voorlopers van de ‘Arabische Lente’ in hun streven naar vrijheid, democratisering en gelijke rechten.

 

De Syrische activiste Alaa Abdulfatah blijft geloven in de Syrische lente en uiteindelijk de val van het regime Assad. Vanuit hier tekent ze protest aan, steunt haar landgenoten en zoekt contact met invloedrijke figuren in de internationale gemeenschap. Ze vertrekt eind februari naar Damascus met een caravan om solidariteit te betuigen aan de Syrische protestanten. Ze is organisator van filmfestival Meet the Middle East en oprichter Stichting Ya Hella; een groep jonge professionals die zich vrijwillig inzet voor projecten die gericht zijn op kennisdeling en culturele uitwisseling tussen Nederland en het Midden-Oosten.

 

Hassnae Bouazza zal als moderator optreden tijdens het panelgesprek. Ze is een Marokkaans-Nederlandse journaliste, columniste en programmamaker. Ze schrijft columns voor Vrij Nederland en Frontaal Naakt, en werkt als programmamaker bij de VPRO.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen